Ana içeriğe atla

Felaket zamanlarında daha çok sanat, daha fazla edebiyat

Titanik Filmi'ni izleyenler hatırlayacaktır; Batmaz denilen devasa gemi bir aysberge çarpınca hızla batmaya başlarken, insanlar canlarını kurtarmak için filikalara koşarlar. Oysa yeterince filika yoktur. O yüzden filikalara binme önceliği çocuklar ve kadınlarındır. Geminin Kemancısı canını kurtarmak için filikaya doğru hamle yaparken, son anda cayar ve kemanını çıkarıp, çalmaya başlar. Onun bu hareketiyle, gitmeye kalkan orkestra arkadaşları da geri dönerler ve telaş içinde canını kurtarmak için koşuşan kalabalığın ortasında çalmaya başlarlar. 
Bizim kültürümüze tam da ters bir durum; Gemi batıyor, onlar çalıyor... Ayıp yahu... Olur mu? 
Oysa hayata veda etmeden önce; sırtımızda hesap vermekten korktuğumuz kul hakkımız yoksa ve hayat bir şekilde devam ediyorsa, insanın arkasında bırakmak isteyeceği tek şey; iyi hatırlanmanın yanı sıra, kendisini tanıyanlar da hayata veda ettikten sonra bu dünyada yaşadığına dair bir anı, bir hatırlanma dileğidir. 
Felaket karşısında tüm canlıların ilk hamlesi hayatta kalmak için gereken şeylere; yemek, su, hava ve barınacak bir yere ulaşma çabasıdır. İnsan ise bunlara ulaştıktan sonra, önce sevdiklerine, sonra da felaket öncesinde sahip olduklarına ulaşmaya çalışır. 
Panik, şaşkınlık, yaşanan felakete karşı insanı ayakta tutacak ve normale döndürecek şeydir; SANAT.
İşte tam da böyle bir zamanda; Akçakoca 18 Temmuz'da büyük bir sel felaketi yaşamışken; 22 Temmuz Pazartesi Günü Özkök Kültür Evi'nde resim sergisi açıldı. 
Serginin tarihi, felaket olmadan önce belirlendiği için değiştirilmedi. Sergi gelirlerinin felaketzadelere bağışlanacağı duyurusuyla " böyle zamanda serginin sırası mı?" diye söz edebilecek insanların önü kesildi. Fakat bu da sergi ziyaretlerinin sönük geçmesini engelleyemedi.  
Yardımsever ve sosyal olan bir çok insanın sahada can ve mal kurtarma çabaları içinde olması nedeniyle; açılış gününden beri sessizce açık kalan sergi, Bizim can derdinde oluşumuzun çok ötesinde; en kötü günlerimizde bile, hala zevkleri olan, sanata yakınlık duyan HOMO SAPİENS türüne ait olduğumuzun göstergesi. 

Sanat, felaket zamanlarında size insan olduğunuzu, bir geçmişiniz olduğunu ve o geçmişinizle gelecekte nasıl varolabileceğinizin yolunu gösterir. 'İnsanların acısı var, ekmek derdi var, şimdi sanatın "eğlencenin" sırası mı?' Diyenlere "ihtiyacımız olan bu...tam da şimdi zamanı " diyebilmeliyiz. Eğlence ile sanatsal faaliyetleri birbirine karıştıranlara da gerekli cevabı verebilmeliyiz. Çünkü; insanı diğer canlılardan ayıran tek şey; öyle yıllardır beynimize kazındığı gibi alet kullanılması değildir; Karga da taş kullanıyor, değil mi? İnsanı ayıran tekşey;  sanatsal zevklerinin gelişmesidir...




Bu felaket günlerinde; ilçemize gelip " Karadeniz Rüzgarı Resim Sergisi" açan Kdz. Ereğli ART Grup'a ve Katılımcı ressamlarına teşekkür ederiz. 
28 Temmuz Pazar günü sona erecek sergi haftasonu gezilebilir. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AKÇAKOCA'YI SEVİYORSANIZ BU PROJEYİ DURDURUN!

SON PİŞMANLIK FAYDA ETMEZ.. . Liman bölgesinde, Toki ile kentsel dönüşüm için anlaşma yapılarak yıkılan dükkanların yerine AVM yapılmasının Akçakoca'nın merkezine yapılan liman inşaatından sonra en büyük kötülük olacağını düşünenlerdenim. Birşey olup bittikten sonra ah vah etmenin artık kaybedilenleri geri getirmediğini, çok büyük fayda sağlayacak limanın Akçakoca'nın turizm merkezindeki kumsalı yok ederek, aynı zamanda turizmi de bitirdiğini yaşayarak öğrendik.  O bölgeye bir çivi bile çakılmadan önce diyoruz ki; NE OLUR BU İŞTEN VAZGEÇİNİZ. Belediye Başkanlığını kim kazanırsa kazansın, bu projeyi durdurmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek bu projeyi iptal ettirmelidir. Ben Sayın Başkan'ın bu projenin iptaline olumlu bakacağını düşünüyorum. Çünkü; son zamanlarda kendisi de dikey mimarinin kentlere verdiği tahribatı görmüş ve yatay mimariyi savunmaya başlamıştır.  Projenin revize edilerek tek katlı bina yapılmalı ve içinde; balık restoranların

Ağustos Böceği ile Katamaran

MÖ 6. yüzyılda yaşamış, eski Yunan masalcısı Ezop’un   masal kahramanları hayvanlarmış... Bu masallardan Ağustos Böceği ile Karınca’nın masalını bilmeyen yoktur. Masal, eğlenmeyi çok seven Ağustos Böceği ’nin bütün bir yaz şarkı söyleyip, eğlenirken, tam tersini yapan Karınca ’nın bütün yaz çalışarak, kış için erzak deposunu doldurduğunu anlatır. Ve acımasız kış gelir, Ağustos böceği bütün yaz eğlenmekten ambarına yiyecek koymaya zaman bulamamıştır. Çaresiz aç kalınca komşusu Karınca’nın kapısını çalar. Karınca’nın cevabı kıştan daha acımasızdır; “Madem bütün yaz saz çaldın, oynadın, şimdide oyna öyleyse” der ve kapıyı Ağustos Böceğinin yüzüne kapatır... Bu masalı çocukluğumdan beri çok acımasız bulmuşumdur; Ağustos Böceği’nin bütün yaz sıcaktan, çalışmaktan yorulmuş karıncalara ve diğerlerine şarkılar söyleyerek, neşe katarak hayatlarını kolaylaştırdığını düşündüğüm için acımasız bulmuşumdur. Eğer arkadaş olmayı başarsalardı; Çalışmaktan başka amacı olmayan Karınca ile eğlen

ÇUHALLI PLAJI NASIL DÜZENLENMELİ?

PARAYI VEREN DÜDÜĞÜ ÇALAR  Şezloglar boş olarak kumsalı işgal ederken... Belediyemiz geçen yıl  Çuhallı Plajı'nı parselleyerek kiraya verince halka ayrılan plajda şemsiyemizi koyacak yer bulamadık. Belediyemizin Çuhallı Halkı'na  reva gördüğü aşağıdaki resimde görüldüğü gibi oturmak zorunda kaldık.  Çu hallı Dernekleri, Çuhallı Gençlik Nerede siniz?     SAYIN YEMENİCİ, AKÇAKOCA BELEDİYE BAŞKANI Halka hizmet bu mudur? "Çuhallı plajı’nda yer yoksa Kale Plajı’na gidebilirsiniz." Turizm Derneği’nin düzenlediği iftar yemeğine katılan Başkan Yemenici; “ Kumsalları işletmecilere kiraladıklarını, halk içinde belli bir alan bıraktıklarını “ söyledi.  "Kiracının kumsalda kiraladığı alanın tamamen kiracıya ait olduğunu, kiraladığı alana istediği gibi şezlong açabileceğini “ söyleyen Yemenici, Halka ayrılan alanın yeterli olmadığı, boş şezlonglar açık olarak güneşlenirken halkın tıkış tıkış oturmak zorunda kaldığının beli