Ana içeriğe atla

CİTTA- SLOW KENT OLMAK HAYAL Mİ?

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ'NİN TURİZM HAFTASI ETKİNLİKLERİ KAPSAMINDA

DÜZENLEDİĞİ GELENEKSEL TURİZM PANELİ'NDE AKÇAKOCA'NIN CİTTASLOW KENTLERİ ARASINDA YER ALMASI İÇİN GEREKEN KRİTERLERDEN KAÇINA UYGUN OLDUĞUNU AÇIKLAYAN ÇALIŞMAYA YER VERİLDİ.

ÇALIŞMA HENÜZ  "SIFIR NOKTASINDA" OLDUĞUMUZU GÖSTERİYOR.



Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen panele Sakarya Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi’nden akademisyenler destek verdi.
İlk kez Sakarya Üniversitesi tarafından başlatılan ve bu yıl 12. si Sky Tower Otel’inde gerçekleştirilen “Geleneksel Turizm Paneli”nde Turizmin bugünü ve geleceği üzerine 17 ayrı konuda sunum yapıldı.
Panele Düzce Vali Yardımcısı,Akçakoca Kaymakamı Aykut Pekmez, Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak, Düzce İl Turizm Müdürü Özcan Budak, Sivil toplum örgütleri ve parti temsilcileri katıldılar.
Açılış konuşmasında söz alan Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak,Turizm’in Akçakoca için önemine değindi ve 1950 ‘lerdeki konumuna gelmesi için çalışmalar yaptıklarını söyledi. “Yeni hedeflerinin Akçakoca’nın dünya Cittaslow kentleri arasında yer almasını sağlamak olduğunu” açıklayan Albayrak, “Bu kriterleri oluşturmak için çalışmalar yürüttüklerini” belirtti.
Akademisyenler ve öğrencilerin ortaklaşa hazırlayıp, sundukları sunumların içinde; Bölgemizi ilgilendiren “Turistik Destinasyon olarak Acarlar Longozu’nun Değerlendirilmesi” ve “Cittaslow’un Akçakoca’ya Uygulanabilirliği Üzerine bir Araştırma” Konulu sunum katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.

Cittaslow ( yavaş-şehir) kriterleri ile Akçakoca’nın mevcut durumunun Karşılaştırılması sonunda; başvuru kriterlerinin hazırlanması konusunda sıfır noktasında olduğu belirtildi. Betonlaşmanın bu kriterlerin oluşturulmasında en önemli engel olduğuna dikkat çekilerek;Bu çalışmanın, kriterlerin hazırlanmasına ışık tutması ve devam etmesi temenni edildi.

Katılım yüksek olmasına rağmen, yerel halkın panele ilgisinin düşük olması Akademisyenler tarafından eleştirildi.


ACARLAR LONGOZU :Adapazarı’na 60 km uzaklıktadır. Karasu ilçesine 6 km dir. Denizköy , Taşlıgeçit ve Camitepe köyleri ile sınırdır. Denizden 2 km içerde Doğu-Batı uzanımlı yaklaşık 7.5 km, kuzey-güney istikameti 0.9 km dir. Sahil uzunluğu 12 km dir. Dışbudak, kızılağaç ve söğüt türlerinden oluşan longoz ormanı (su basar ormanı) vardır. Göçmen ve birçok yerli kuş türünün konaklama ve barınma yeridir. Saha 1. derece doğal sit alanı ve Yaban hayatı geliştirme sahası olarak koruma altındadır. Ayrıca saha GEF 2 (Biyolojik Çeşitlilik ve Doğal Kaynakları Koruma) projesi dahilinde İğne ada longozunda yürütülen projenin yaygınlaştırma alanı olarak kabul edilmiştir. Sahanın 1576 Ha.lık kısmı Genel Müdürlükçe 1976 yılında sülün ve su kuşlarını korumak maksadıyla “Yaban Hayatı Koruma Sahası” olarak ilan edilmiştir. 2004 yılı başında saha sınırları yeniden gözden geçirilmiş, 2517 hektar olarak yeniden sınırları düzenlenerek Yaban hayatı geliştirme sahası olarak tescil edilmiştir. Yayın, kızılkanat, sazan gibi balık türleri mevcuttur. Ayrıca tavşan, tilki, yaban domuzu, gelincik, doğan ve sincap faunayı zenginleştirmektedir. Kuş tespit çalışması edinilen bilgilere göre Acarlar Gölü yaban Hayatı Koruma Sahasında 235 farklı kuş türünün yaşadığı tespit edilmiştir.
2009 yılı başında Ulusal Sulak alan Komisyonunun onayıyla sahanın Sulak Alan Yönetim planı yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.
( NOT :Orman Ve Su İşleri Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü sitesinden alınmıştır.)






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AKÇAKOCA'YI SEVİYORSANIZ BU PROJEYİ DURDURUN!

SON PİŞMANLIK FAYDA ETMEZ.. . Liman bölgesinde, Toki ile kentsel dönüşüm için anlaşma yapılarak yıkılan dükkanların yerine AVM yapılmasının Akçakoca'nın merkezine yapılan liman inşaatından sonra en büyük kötülük olacağını düşünenlerdenim. Birşey olup bittikten sonra ah vah etmenin artık kaybedilenleri geri getirmediğini, çok büyük fayda sağlayacak limanın Akçakoca'nın turizm merkezindeki kumsalı yok ederek, aynı zamanda turizmi de bitirdiğini yaşayarak öğrendik.  O bölgeye bir çivi bile çakılmadan önce diyoruz ki; NE OLUR BU İŞTEN VAZGEÇİNİZ. Belediye Başkanlığını kim kazanırsa kazansın, bu projeyi durdurmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek bu projeyi iptal ettirmelidir. Ben Sayın Başkan'ın bu projenin iptaline olumlu bakacağını düşünüyorum. Çünkü; son zamanlarda kendisi de dikey mimarinin kentlere verdiği tahribatı görmüş ve yatay mimariyi savunmaya başlamıştır.  Projenin revize edilerek tek katlı bina yapılmalı ve içinde; balık restoranların

Ağustos Böceği ile Katamaran

MÖ 6. yüzyılda yaşamış, eski Yunan masalcısı Ezop’un   masal kahramanları hayvanlarmış... Bu masallardan Ağustos Böceği ile Karınca’nın masalını bilmeyen yoktur. Masal, eğlenmeyi çok seven Ağustos Böceği ’nin bütün bir yaz şarkı söyleyip, eğlenirken, tam tersini yapan Karınca ’nın bütün yaz çalışarak, kış için erzak deposunu doldurduğunu anlatır. Ve acımasız kış gelir, Ağustos böceği bütün yaz eğlenmekten ambarına yiyecek koymaya zaman bulamamıştır. Çaresiz aç kalınca komşusu Karınca’nın kapısını çalar. Karınca’nın cevabı kıştan daha acımasızdır; “Madem bütün yaz saz çaldın, oynadın, şimdide oyna öyleyse” der ve kapıyı Ağustos Böceğinin yüzüne kapatır... Bu masalı çocukluğumdan beri çok acımasız bulmuşumdur; Ağustos Böceği’nin bütün yaz sıcaktan, çalışmaktan yorulmuş karıncalara ve diğerlerine şarkılar söyleyerek, neşe katarak hayatlarını kolaylaştırdığını düşündüğüm için acımasız bulmuşumdur. Eğer arkadaş olmayı başarsalardı; Çalışmaktan başka amacı olmayan Karınca ile eğlen

ÇUHALLI PLAJI NASIL DÜZENLENMELİ?

PARAYI VEREN DÜDÜĞÜ ÇALAR  Şezloglar boş olarak kumsalı işgal ederken... Belediyemiz geçen yıl  Çuhallı Plajı'nı parselleyerek kiraya verince halka ayrılan plajda şemsiyemizi koyacak yer bulamadık. Belediyemizin Çuhallı Halkı'na  reva gördüğü aşağıdaki resimde görüldüğü gibi oturmak zorunda kaldık.  Çu hallı Dernekleri, Çuhallı Gençlik Nerede siniz?     SAYIN YEMENİCİ, AKÇAKOCA BELEDİYE BAŞKANI Halka hizmet bu mudur? "Çuhallı plajı’nda yer yoksa Kale Plajı’na gidebilirsiniz." Turizm Derneği’nin düzenlediği iftar yemeğine katılan Başkan Yemenici; “ Kumsalları işletmecilere kiraladıklarını, halk içinde belli bir alan bıraktıklarını “ söyledi.  "Kiracının kumsalda kiraladığı alanın tamamen kiracıya ait olduğunu, kiraladığı alana istediği gibi şezlong açabileceğini “ söyleyen Yemenici, Halka ayrılan alanın yeterli olmadığı, boş şezlonglar açık olarak güneşlenirken halkın tıkış tıkış oturmak zorunda kaldığının beli