Ana içeriğe atla

BALIKÇI BARINAĞI VE İLAVE MENDİREK PROJESİ TARTIŞILDI.

BİLİM İNSANLARI, TEKNOLOJİNİN DOĞAYI KİRLETMEK İÇİN DEĞİL, DOĞAYLA İNSANI BARIŞTIRACAK BİR ARAÇ OLARAK KULLANILMASI GEREKTİĞİNİ ANLATTILAR.


AKÇAKOCA KENT KONSEYİ TARAFINDAN DÜZENLENEN "KIYI ÇALIŞTAYI"NIN 2. GÜNÜNDE DÜZENLENEN PANELDE; MEVCUT BALIKÇI BARINAĞININ DURUMUNUN DÜZELTİLMESİNİN KOŞULLARI ARAŞTIRILMADAN, HEMEN MENDİREK YAPIMINA GEÇİLMESİNİN DOĞRU OLMAYACAĞI GÖRÜŞÜ AĞIRLIK KAZANDI.   
Prof. Dr. Zekai Görgülü ( Yıldız Teknik Üniversitesi, Prof. Dr. Yalçın Yüksel ( YTÜ), Y.Doç. Dr. Ali Kılıç (YTÜ) Dr. Işıkhan Güler (ODTÜ) Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner (ODTÜ) öğretim üylerinin katıldığı panelden sonuç bildirisi çıkmasa da; Limanın bu haliyle en iyi şekilde tam kapasite kullanımı ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizdiler.
MESAJ : ACELE ETMEYİN, İYİCE ARAŞTIRIN, BİLİM İNSANLARINDAN DESTEK ALIN!
Acela alınacak kararların 30 yıl önce yapılan hataların tekrarlanmasına neden olabileceği üzerinde duruldu. Otuz yıl önce Liman ağzının yanlış yöne bakmasının, kum kaybına, aşınmaya ve liman iç alanının güvenli kullanımına engel teşkil ettiğini anlatan Prof. Dr. Ahmet Yalçıner " mevcut durumu düzeltmek için mendirek yapımını gündeme almadan önce, dalgakıranlarla ve çeşitli tekniklerle mevcut barınağın kullanılabililir hale getirilip getirilmeyeceği araştırılması gerektiğini" söyledi. 
Doç. Dr. Ali Kılıç ise; " Limanlar, kıyı kentlerinin giriş alanlarıdır ve bu yüzden çok önemlidirler. Liman yapımı planlanırken üç olguya dikkat etmek gerekir;
1- Koruma: Doğal dokunun korunması 2- Varolan değerlerin yükseltmesi 3- İhtiyaçlara cevap verebilecek nitelikte kamusal alanların yeniden tasarlanması olarak ele alınmalı uyumlu bir bütünlük sağlanmasına önem verilmelidir." dedi.
Prof. Dr. Yalçın Yüksel, Akçakoca'da var olan Falezlerin turistik ve ekolojik açıdan çok değerli olduğunun altını çizerek planlamanın önemini anlattı. Sayın Yüksel,"Liman yapılırken bir bütünlük içinde ele alınması gerektiğini; Denizde ve kara alanında ayrı ayrı planlama yapılır, balıkçılara hizmet verecek kara alanları düzenlenir ve bu planlamaları yapmadan önce tüm paydaşlarla birlikte ortak karar alınırsa sorunun çözülebileceğini" söyledi.
Su Ürünleri Kooperatifi adına söz alan Ergün Aşçı ise; Balıkçıların can ve mal kayıplarının önlenmesi için 2. mendirek yapımının önemli olduğunu, Belediyenin Balıkçıları yerlerinden sürmek için çalıştığını" söyledi. İzleyiciler arasından söz alan Piri Reis işletmesi sahibi ve Akçakoca Yelken Denizcilik Kulübü Başkanı Sıtkı Şengün; Akçakoca'nın geleceğinin turizmde olduğunu, İkinci Mendirek yapımının turizme zarar vereceğini, Akçakoca'nın ekonomisine turizmin yapacağı katkının diğer gelirlerin çok üstünde olabileceğini, rakamlarla açıkladı.
Mevcut Kooperatifin barınaktaki görüntü kirliliğini ortadan kaldırmak için hiç bir çalışma yapmadığını söyleyen S. Şengün " bu durumun düzeltilmesi ve bu bölgenin turizme kazandırılması gerektiğini " belirtti. 

Mevcut Balıkçı Barınağı'na, yatırım da dahil olmak üzere hiç bir şekilde müdahale hakları olmadığını, oradaki kirlilikten de sorumlu olmadıklarını söyleyen Belediye Başkanı Albayrak, Ergün Aşçı'nın çıkışının kendisini hedef aldığını, bu kişilerin özellikle kendisiyle uğraştıklarından şikayet ederek, Barınağı ellerinden kaptırmak istemeyen balıkçılar adına yapılan konuşmayı siyasete bağladı. SONUÇ OLARAK ; İster mendirek yapılmasına karar verilsin, isterse mevcut barınağın düzeltilmesi yoluna gidilsin, iyice tartışmadan, bilim insanlarının görüşleri alınmadan,
doğaya, kamusal alana, balıkçılara ve diğer bileşenlere etkileri hesaplanmadan, ortak karar almadan yapılmamalıdır. Akçakoca'ya gelip, konu ile ilgili görüşlerini halka paylaşan bilim insanları, talep edildiği taktirde her türlü yardıma hazır olduklarını ifade ettiler.
PANEL, BALIKÇI BARINAĞI İLE İLGİLİ TARTIŞMAYA KAPIYI ARALAMIŞ OLDU. HENÜZ
ÇÖZÜLMEYİ BEKLEYEN YÜZLERCE SORU CEVAPLANMAYI BEKLİYOR.
BALIKÇI BARINAĞI KURTULACAK MI? 3. MENDİREK GEREKLİ Mİ? DALGAKIRAN YAPILARAK, FIRTANALI HAVALARDA TEKNELERİN BATMASI ÖNLENEBİLİR Mİ?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AKÇAKOCA'YI SEVİYORSANIZ BU PROJEYİ DURDURUN!

SON PİŞMANLIK FAYDA ETMEZ.. . Liman bölgesinde, Toki ile kentsel dönüşüm için anlaşma yapılarak yıkılan dükkanların yerine AVM yapılmasının Akçakoca'nın merkezine yapılan liman inşaatından sonra en büyük kötülük olacağını düşünenlerdenim. Birşey olup bittikten sonra ah vah etmenin artık kaybedilenleri geri getirmediğini, çok büyük fayda sağlayacak limanın Akçakoca'nın turizm merkezindeki kumsalı yok ederek, aynı zamanda turizmi de bitirdiğini yaşayarak öğrendik.  O bölgeye bir çivi bile çakılmadan önce diyoruz ki; NE OLUR BU İŞTEN VAZGEÇİNİZ. Belediye Başkanlığını kim kazanırsa kazansın, bu projeyi durdurmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek bu projeyi iptal ettirmelidir. Ben Sayın Başkan'ın bu projenin iptaline olumlu bakacağını düşünüyorum. Çünkü; son zamanlarda kendisi de dikey mimarinin kentlere verdiği tahribatı görmüş ve yatay mimariyi savunmaya başlamıştır.  Projenin revize edilerek tek katlı bina yapılmalı ve içinde; balık restoranların

Ağustos Böceği ile Katamaran

MÖ 6. yüzyılda yaşamış, eski Yunan masalcısı Ezop’un   masal kahramanları hayvanlarmış... Bu masallardan Ağustos Böceği ile Karınca’nın masalını bilmeyen yoktur. Masal, eğlenmeyi çok seven Ağustos Böceği ’nin bütün bir yaz şarkı söyleyip, eğlenirken, tam tersini yapan Karınca ’nın bütün yaz çalışarak, kış için erzak deposunu doldurduğunu anlatır. Ve acımasız kış gelir, Ağustos böceği bütün yaz eğlenmekten ambarına yiyecek koymaya zaman bulamamıştır. Çaresiz aç kalınca komşusu Karınca’nın kapısını çalar. Karınca’nın cevabı kıştan daha acımasızdır; “Madem bütün yaz saz çaldın, oynadın, şimdide oyna öyleyse” der ve kapıyı Ağustos Böceğinin yüzüne kapatır... Bu masalı çocukluğumdan beri çok acımasız bulmuşumdur; Ağustos Böceği’nin bütün yaz sıcaktan, çalışmaktan yorulmuş karıncalara ve diğerlerine şarkılar söyleyerek, neşe katarak hayatlarını kolaylaştırdığını düşündüğüm için acımasız bulmuşumdur. Eğer arkadaş olmayı başarsalardı; Çalışmaktan başka amacı olmayan Karınca ile eğlen

ÇUHALLI PLAJI NASIL DÜZENLENMELİ?

PARAYI VEREN DÜDÜĞÜ ÇALAR  Şezloglar boş olarak kumsalı işgal ederken... Belediyemiz geçen yıl  Çuhallı Plajı'nı parselleyerek kiraya verince halka ayrılan plajda şemsiyemizi koyacak yer bulamadık. Belediyemizin Çuhallı Halkı'na  reva gördüğü aşağıdaki resimde görüldüğü gibi oturmak zorunda kaldık.  Çu hallı Dernekleri, Çuhallı Gençlik Nerede siniz?     SAYIN YEMENİCİ, AKÇAKOCA BELEDİYE BAŞKANI Halka hizmet bu mudur? "Çuhallı plajı’nda yer yoksa Kale Plajı’na gidebilirsiniz." Turizm Derneği’nin düzenlediği iftar yemeğine katılan Başkan Yemenici; “ Kumsalları işletmecilere kiraladıklarını, halk içinde belli bir alan bıraktıklarını “ söyledi.  "Kiracının kumsalda kiraladığı alanın tamamen kiracıya ait olduğunu, kiraladığı alana istediği gibi şezlong açabileceğini “ söyleyen Yemenici, Halka ayrılan alanın yeterli olmadığı, boş şezlonglar açık olarak güneşlenirken halkın tıkış tıkış oturmak zorunda kaldığının beli