Ana içeriğe atla

Balıkların Ölümüne Seyirci Kalan Akçakocalılara

 Adop Platformu Başkanı, Akçakoca'nın doğasını ve denizini kirletecek, balık ölümlerine neden olacak cüruf tesisi ile ilgili olarak İl çevre müdürlüğüne iğneyi batırırken, soruyorum!!!

AKÇAKOCA HALKI BU İŞİN NERESİNDE ?!!!

Çevre Baş Denetçisi, Adop sözcüsü Handan Hanım bu uyarıları yaparken, bu uyarılara karşı halkımız hamsi festivalinde bir torba hamsi için birbirini ezerken gösterdiği duyarlılığı, hamsilerin yok oluş emrini veren bu projeye karşı çıkarak göstermiş midir?!!!

İl ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ YAKIN GÖZLÜĞÜNÜ TAK…YAŞLANDIN ARTIK

Söze “Hamsi Festivali” ile başlamak manidar olacaktır. Güzel Akçakocamızda yapılan festivalde, hamsiye doyuldu diyebiliriz. Belediyemize bu organizasyondan dolayı teşekkürlerimizi sunarız.

Ancak; bu ve benzer organizasyonların sürekliliğini sağlamak adına gidişat pek umut vadetmiyor.  Yakın ilçelerde balık ölümleri ve dolayısı ile kıyıya vurmalar başladı. Sebebi ne mi?

Cüruf kimyasalları sayesinde dereler kül rengi gri akıyor ve bu ortamda oksijensiz kalan balıklar kıyıda can çekişiyorlar, ilgili kurumlar ihbarlar karşısında duyarsız, halk çaresiz. 

Sıra Akçakoca ya geliyor. Önlemler alınmadığı takdirde festivallerde yiyecek balık bulunamayacak, ileri tarihlerde de balık yiyecek insanlar bulunamayacak. 

Döngelli köyü mevkiinde araziler OSB kurulacak alan adına kamulaştırılıyor. Kimi gelecek üç kuruş para derdinde kimi de arazisine yanıyor. Parsel parsel tarım ve orman alanı yerini sanayi tesislerine bırakacak. OSB yeri titizlikle seçilmeliydi. Yerleşim yerlerine yakın bir OSB…. İtiraz yok, karar alınmış, hayırlı olsun!!!!  İyi niyetlerle, ihtisas OSB yapılacağı söyleniyor. Ama daha hiçbir şey yokken İl Çevre müdürlüğü; tehlikeli ve tehlikesiz atık geri kazanım tesisi için “ÇED Gerekli Değildir” kararı alabiliyor. Yönetmelik yoksunu müdürlük, OSB kurulduğunda nelere izin verir düşünmek bile kan dondurucu. Hatta Çevre Bakanlığı, Valilik, Kaymakamlık duyuruda bulunmuyor, “ki yönetmelik gereği yapılması zorunludur”. Dolayısı ile insanların hak arama hürriyetlerinin önüne geçilmiş oluyor.

Firmanın proje dosyasında sunduğu ve işleyecekleri tehlikeli atıklar Akçakoca için içler acısı bir durumdur. Ağır metaller, kanserojen maddeler, radyoaktif maddeler……vs. bunlar her zaman çevreyi tehdit eden ve toz ile dahi solunabilecek maddelerdir. Ha keza tozuma ve yağmur suları ile dere ve toprağa geçerek, yeraltı suları ve faunayı etkileyecektir. Akçakoca ilgili kurumları adına;

Şu an için ruhsat onama işlemi yetkisi olan Belediye Başkanlığımız, OSB kurulumundan sonra karar mercisi olan OSB yönetimi, Mütevelli Heyeti bu konulardaki hassasiyetiniz Akçakoca’nın geleceği için önem arz etmektedir. Üst kurumların karar verirken ne yaşadıklarını bilemeyiz ancak tahmin edebiliriz. Onay kararları alınırken ilgili mevkilere ait tüm parametrelerin incelenmesi ve onaylanması uygun olacaktır. 

Son yaşanılanlar çerçevesinde yaşlandığını düşündüğümüz İl Çevre Müdürlüğü ne de yakın gözlüğü öneriyoruz. 

                                                                                                                         Akçakoca Doğa Koruma Platformu

                                                                                                                        ADOP

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AKÇAKOCA'YI SEVİYORSANIZ BU PROJEYİ DURDURUN!

SON PİŞMANLIK FAYDA ETMEZ.. . Liman bölgesinde, Toki ile kentsel dönüşüm için anlaşma yapılarak yıkılan dükkanların yerine AVM yapılmasının Akçakoca'nın merkezine yapılan liman inşaatından sonra en büyük kötülük olacağını düşünenlerdenim. Birşey olup bittikten sonra ah vah etmenin artık kaybedilenleri geri getirmediğini, çok büyük fayda sağlayacak limanın Akçakoca'nın turizm merkezindeki kumsalı yok ederek, aynı zamanda turizmi de bitirdiğini yaşayarak öğrendik.  O bölgeye bir çivi bile çakılmadan önce diyoruz ki; NE OLUR BU İŞTEN VAZGEÇİNİZ. Belediye Başkanlığını kim kazanırsa kazansın, bu projeyi durdurmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek bu projeyi iptal ettirmelidir. Ben Sayın Başkan'ın bu projenin iptaline olumlu bakacağını düşünüyorum. Çünkü; son zamanlarda kendisi de dikey mimarinin kentlere verdiği tahribatı görmüş ve yatay mimariyi savunmaya başlamıştır.  Projenin revize edilerek tek katlı bina yapılmalı ve içinde; balık restoranların

Ağustos Böceği ile Katamaran

MÖ 6. yüzyılda yaşamış, eski Yunan masalcısı Ezop’un   masal kahramanları hayvanlarmış... Bu masallardan Ağustos Böceği ile Karınca’nın masalını bilmeyen yoktur. Masal, eğlenmeyi çok seven Ağustos Böceği ’nin bütün bir yaz şarkı söyleyip, eğlenirken, tam tersini yapan Karınca ’nın bütün yaz çalışarak, kış için erzak deposunu doldurduğunu anlatır. Ve acımasız kış gelir, Ağustos böceği bütün yaz eğlenmekten ambarına yiyecek koymaya zaman bulamamıştır. Çaresiz aç kalınca komşusu Karınca’nın kapısını çalar. Karınca’nın cevabı kıştan daha acımasızdır; “Madem bütün yaz saz çaldın, oynadın, şimdide oyna öyleyse” der ve kapıyı Ağustos Böceğinin yüzüne kapatır... Bu masalı çocukluğumdan beri çok acımasız bulmuşumdur; Ağustos Böceği’nin bütün yaz sıcaktan, çalışmaktan yorulmuş karıncalara ve diğerlerine şarkılar söyleyerek, neşe katarak hayatlarını kolaylaştırdığını düşündüğüm için acımasız bulmuşumdur. Eğer arkadaş olmayı başarsalardı; Çalışmaktan başka amacı olmayan Karınca ile eğlen

ÇUHALLI PLAJI NASIL DÜZENLENMELİ?

PARAYI VEREN DÜDÜĞÜ ÇALAR  Şezloglar boş olarak kumsalı işgal ederken... Belediyemiz geçen yıl  Çuhallı Plajı'nı parselleyerek kiraya verince halka ayrılan plajda şemsiyemizi koyacak yer bulamadık. Belediyemizin Çuhallı Halkı'na  reva gördüğü aşağıdaki resimde görüldüğü gibi oturmak zorunda kaldık.  Çu hallı Dernekleri, Çuhallı Gençlik Nerede siniz?     SAYIN YEMENİCİ, AKÇAKOCA BELEDİYE BAŞKANI Halka hizmet bu mudur? "Çuhallı plajı’nda yer yoksa Kale Plajı’na gidebilirsiniz." Turizm Derneği’nin düzenlediği iftar yemeğine katılan Başkan Yemenici; “ Kumsalları işletmecilere kiraladıklarını, halk içinde belli bir alan bıraktıklarını “ söyledi.  "Kiracının kumsalda kiraladığı alanın tamamen kiracıya ait olduğunu, kiraladığı alana istediği gibi şezlong açabileceğini “ söyleyen Yemenici, Halka ayrılan alanın yeterli olmadığı, boş şezlonglar açık olarak güneşlenirken halkın tıkış tıkış oturmak zorunda kaldığının beli