Ana içeriğe atla

Zaman her fani için geçer, önemli olan onu nasıl kullandığınızdır

 Dohaycan Derneği Yönetimi, Başkan Yardımcılığı görevini devir alan Sayın Şenol Yazgan'a hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdi.
Dernek Başkanı Derya Çolpan, daha makama gelmeden çalışkanlığıyla halkın güvenini kazanan, Sayın Yazgan'a  zamanın kıymetli oldugunu ifade eden anlamlı bir hediye sundu.
Çolpan,  Sayın Yazgan'ın "Makamında geçireceği sürenin halkımıza ve sokak hayvanlarımıza hayırlı olması dileklerinde" bulunduktan sonra ; taleplerinin yazılı olduğu bir dosya teslim etti.
Dosya da bugüne kadar yapılmasına sıra gelmeyen talepler yer aldı.
Ayrıca Nisan ayı içinde "Akçakoca İlçesi ve Köylerine terk edilen Sokak Hayvanları, Sorunları ve Çözüm Önerileri " için MİNİ ÇALIŞTAY önerildi.
Belediye tarafından sokak hayvanlarına yardım için konulan kumbaralardan elde edilen gelir Dohaycan Derneğine bağışlandı.
Dernek Başkanı Derya Çolpan," Bu yardım sayesinde, kliniklerde tedavi edilen sokak hayvanlarının, ilaç ve mama ihtiyaçları için yapılan harcamaların bir kısmını karşılayabileceğiz. Başkanımıza teşekkür ederiz. "dedi.


DOSYA İÇİNDEKİLER
  1. TALEPLERİMİZ
  2. SOKAK HAYVANLARI İÇİN BESLENME ODAKLARI VE KULÜBELERİN KONULMASI 
  3. AKÇAKOCA İLÇESİ VE KÖYLERİNE TERK EDİLEN SOKAK HAYVANLARI  SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ İÇİN MİNİ ÇALIŞTAY ÖNERİSİ TEKLİFİ























TALEPLERİMİZ

  1. Akçakoca içinde küçük bir kısırlaştırma istasyonu ve istasyonun hizmet kalitesini arttıracak, hastalar ve tedavisi sürenlerin kalması için 2-3 dönümlük bir alanın yapılması,

  1. Mevcut Barınak alanının, devamlı kalanlar için iyi bir yere götürülene kadar sağlıklaştırılması ve beslenme odağına dönüştürülmesi,

  1. Akçakoca’da beslenme odaklarının çoğaltılması: Bu gerçekleşirse belli bölgelerde köpek sayısının artışının önüne geçilebilir ve kendi beslenme bölgelerinde kalmaları sağlanabilir. Köpeklerin kaldıkları bölgede tutulması ve beslenmesi oradan alınmasından daha önemlidir. Çünkü köpekler de diğer canlılar gibi bölgecidir, bölgelerine yabancı köpekleri sokmazlar, Eğer bölgelerinden alınırlarsa yabancı köpekler boş kalan bölgeye gelip yerleşirler.

  1. 7/24 Veterinerlik Hizmeti Verilmesi: Sokak hayvanlarının acil kaza veya zehirlenme yaşadığı durumlarda mesai saatleri dışında veterinere ulaşamıyoruz. Acil durumlar için belediye veterinerlik hizmet alımı yapabileceğimiz bir veterinerin veya kliniğin belirlenmesi,

  1. Halk toplantıları: Panel, Çalıştay vb. Etkinliklerin düzenlemesi, afiş, sokak resimleri ile toplumu bilinçlendirme çalışmalarına destek verilmesi,

  1. Kurtsuyu ile yapılan anlaşmanın gözden geçirilmesi.  











KURTSUYU İLE İLGİLİ SORUNLARIMIZ 

1- Kurtsuyu’na götürülen hayvanların kayıt altına alınmaması: 
5199 sayılı  Yasa gereği köpekler toplandığı zaman alındıkları yer, alındıkları tarih ve genel durumlarını gösteren "SAHİPSİZ HAYVAN KAYIT DEFTERİ "ne kayıt edilmesi gerekir. Fakat Kurtsuyu sorumlu Müdürü Akçakoca hayvanlarının kaydının Akçakoca tarafından tutulduğunu belirtmesine rağmen böyle bir kayda rastlanmamıştır. Kurtsuyu’na götürülen ve geri getirilen hayvanlar arasında çelişki vardır. 
2-Köpeklerin Kurtsuyu’nda kalıcı olarak kalması mümkün değildir.
Kısırlaştırılmış ve saldırganlığı olmayan köpekler yasaya aykırı olarak tekrar toplanıp kurtsuyu’na götürülmekte veya yollarda kaybedilmektedir. Bunlardan birini Düzce -Akçakoca yolunda bulduk. Kurtsuyu’na götürüldüğü tespit ettiklerimizi geri getirmeye çalıştık. Çünkü Kurtsuyu daimi olarak köpeklerin kalmasına uygun olarak dizayn edilmemiştir. 
3-Kurtsuyu’nda sağlam hayvan hasta olmaktadır:
Kurtsuyu’na sağlıklı giden kopeklerimizin hastalandığını ve aşırı derecede zayıfladığını gözlemledik. Kurtarabildiklerimizi sahiplendirmeye çalıştık. Görevlileri uyardığımızda “yapıyoruz, ilgileniyoruz” deniliyor fakat birşeylerin değiştiğini, iyiye gittiğini göremedik.) Bkz.örnek
4-Yavrular Yaşatılamıyor : Yavruların anneli veya annesiz barınağa alımları yüzde 99 ölümle sonuçlanmaktadır. Barınak mikrobunun en iyi barınaklarda bile hızla yayılması, yavruların koruyucu aşılarının yapılmadan bir araya konulması bunun tek nedenidir. YAVRULARIN KORUYUCU AŞISIZ ALINMASININ VEBALINI TASIMAKTA ZORLANIYORUZ. BU YÜZDEN IYI BIR ALTERNATIF OLMADIKCA YAVRULAR ANNE ILE BIRLIKTE BULUNDUKLARI YERDE KORUNMALI, VATANDAŞ İKNA EDİLMELİ 
5-Kurtsuyu’nda tedavi yok:  Sadece kısırlaştırma yapılıyor, oysa rehabilitasyon merkezi olarak kazalı, hasta hayvanlara da hizmet verecekti, böyle bir hizmet veremediği için Belediyenin sorumluluğunda olan sokak hayvanlarını özel kliniklere götürmek zorunda kalıyoruz. Adı Rm olmasına rağmen Rm hizmeti verecek konuma gelmeden aceleye getirilip açılmış olması hizmet kalitesini düşürmüştür.
6- Ziyaretçi ve Yerel hayvan Koruma Arasında fark olması ve ziyaret saatlerinin düzenlenmesi lazım:
Gönüllülerle muhabbet iyi fakat icraat olarak işbirliğine açık bir ekip bulunmamaktadır. Söylenenler ile yapılanlar arasında büyük bir çelişki vardır. Gönüllüler ziyaretçiler gibi sadece 12-14 arası barınağa alınmaktadır. Hafta sonları ise tamamen yasak konulmuştur. Bu durum kabul edilemez.
Düzce İl hayvan Koruma Kurulu’nda yapılan toplantıda; Çalışan insanların, Kurtsuyu’nu aileleri ile birlikte hafta sonu pazar günü ziyaret edebilsin, bu yöntemle sahiplendirme yapılabilsin kararı alınmış olmasına rağmen Düzce Belediyesi bu konuda gelen talepleri ret etmektedir. ( Nurten Hanıma verilen yazılı cevap)
7-Kafeslerde Yemek Kabı yok : Hayvanların kaldığı kafeslerde yemek kapları bile yoktur. Yemeklerin yerlere döküldüğü söylenmektedir. Biz hiç yemek dağıtılırken görmediğimiz ve O saatler gönüllülere kapalı olduğu için nasıl yemek verildiğini bilemiyoruz. Sadece sonradan görebildiğimiz çok iyi durumda giden hayvanlarımızın bile çok zayıflayıp kilo vermesi ve sağlık sorunları yaşamasıdır.Şeffaflık yok. Kafesler ziyaret zamanlarında gezilirken bile sorun çıkarılıyor. Yavrular gösterilmiyor mesela. BU DA UYGUN OLMAYAN ORTAMLARIN BIZLERDEN GİZLEDİĞİNI DUSUNDURMEKTEDIR. 
SONUÇ OLARAK;  Akçakoca Belediyesi barınak açıldığı günden bugüne kadar Kurtsuyuna tahsis etmiş olduğu başta Veteriner hekim olmak üzere;1 şoför, 1 eleman ve 1 teknikeri  tam zamanlı olarak ilçemizde tahsis etmiş olsaydı ve burada verilmeyen fakat kurtsuyuna giden araç barınağın hizmetine verilseydi Akçakoca’da sorunun büyük bir kısmı çözülmüş olurdu. Kurtsuyuna Akçakoca’dan giden ve Kısırlaştırılmış hayvan sayısının kısırlaştırma ilaç maliyetleri 50 TL. den hesaplansa 200 köpekden belediyeye maliyeti 4 ayda 10 bin TL. olurdu. Oysa oraya tahsis edilen 4 elamanın aylık maliyeti en az 15 bin TL. dir. O yüzden Düzce ile yapılan anlaşmanın gözden geçirilmesi ilçemiz için önemlidir.  











AKÇAKOCA İLÇESİ VE KÖYLERİ
SOKAK HAYVANLARI, SORUNLARI
VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
MİNİ ÇALIŞTAYI 

AMAÇ : Sokağa terk edilen hayvan nüfusunun  ( kedi-kopek) kontrol altına alınarak; ilçeden köylere, köylerden ilçelere atılmalarının önlenmesi, hayvanların zarar gördüğü, insanların mağdur olduğu ortamların iyileştirilmesi üzerine çözüm arayışları 
KATILIMCILAR 
Belediye, Kent Konseyi, Dayanışma Hayvan Hakları Federasyonu, Dohaycan Dernegi, Köy ve Mahalle Muhtarları, Düzce Veterinerler Odası Başkanı, Doğal Koruma Milli Parklar Müdürlüğü ( Düzce)
KONUKLAR  
PROGRAM İÇERİĞİ
......
SONUÇ OLARAK; Bu Mini Çalıştay ile köy ve mahalle muhtarlarının bilgilendirilmesi sağlanarak, özellikle köy muhtarlarlarının konu ile ilgili muhatap bulamamaları nedeniyle yaşadıkları sıkıntıya çare bulmak, köylerden sorumlu Kaymakamlığı ve il özel idaresini sorunun çözümüne ortak ederek, belediye ile işbirliği içinde nüfus kontrolünü sağlamak. Bu mini çalıştay sonunda; bir rapor hazırlanarak, sadece belediyelere yüklenen sorumluluğu paylaştırmak ve köylerden merkeze köpek atılmasının önüne geçilmesi hedeflenmektedir. 


Not: Program ve katılımcılar ayrıca detaylandırılacaktır. 
Materyaller : Çalıştay salonu için afişler ve pankart 
Dayanışma Fed. 3 konuk için bir gece konaklama hizmeti 
YAPILMASI GEREKENLER : Davet edilecek kişi ve kurumlara davetiye gönderilmesi ve katılım sağlanması




ÖRNEK

MUHTARLARA DAVETİYE


SAYIN…………………………………………
 
Belediyemiz bünyesinde, Sokağa terk edilen hayvan nüfusunun  ( kedi-kopek) kontrol altına alınması, ilçeden köylere, köylerden ilçelere atılmalarının önlenmesi, hayvanların zarar gördüğü, insanların mağdur olduğu ortamların iyileştirilmesi amacıyla Veteriner Hekim ve hayvanları koruma dernekleri ile birlikte MİNİ ÇALIŞTAY düzenleyerek, birlikte çözüm bulmak istiyoruz.
Katılımınızı bekleriz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AKÇAKOCA'YI SEVİYORSANIZ BU PROJEYİ DURDURUN!

SON PİŞMANLIK FAYDA ETMEZ.. . Liman bölgesinde, Toki ile kentsel dönüşüm için anlaşma yapılarak yıkılan dükkanların yerine AVM yapılmasının Akçakoca'nın merkezine yapılan liman inşaatından sonra en büyük kötülük olacağını düşünenlerdenim. Birşey olup bittikten sonra ah vah etmenin artık kaybedilenleri geri getirmediğini, çok büyük fayda sağlayacak limanın Akçakoca'nın turizm merkezindeki kumsalı yok ederek, aynı zamanda turizmi de bitirdiğini yaşayarak öğrendik.  O bölgeye bir çivi bile çakılmadan önce diyoruz ki; NE OLUR BU İŞTEN VAZGEÇİNİZ. Belediye Başkanlığını kim kazanırsa kazansın, bu projeyi durdurmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek bu projeyi iptal ettirmelidir. Ben Sayın Başkan'ın bu projenin iptaline olumlu bakacağını düşünüyorum. Çünkü; son zamanlarda kendisi de dikey mimarinin kentlere verdiği tahribatı görmüş ve yatay mimariyi savunmaya başlamıştır.  Projenin revize edilerek tek katlı bina yapılmalı ve içinde; balık restoranların

Ağustos Böceği ile Katamaran

MÖ 6. yüzyılda yaşamış, eski Yunan masalcısı Ezop’un   masal kahramanları hayvanlarmış... Bu masallardan Ağustos Böceği ile Karınca’nın masalını bilmeyen yoktur. Masal, eğlenmeyi çok seven Ağustos Böceği ’nin bütün bir yaz şarkı söyleyip, eğlenirken, tam tersini yapan Karınca ’nın bütün yaz çalışarak, kış için erzak deposunu doldurduğunu anlatır. Ve acımasız kış gelir, Ağustos böceği bütün yaz eğlenmekten ambarına yiyecek koymaya zaman bulamamıştır. Çaresiz aç kalınca komşusu Karınca’nın kapısını çalar. Karınca’nın cevabı kıştan daha acımasızdır; “Madem bütün yaz saz çaldın, oynadın, şimdide oyna öyleyse” der ve kapıyı Ağustos Böceğinin yüzüne kapatır... Bu masalı çocukluğumdan beri çok acımasız bulmuşumdur; Ağustos Böceği’nin bütün yaz sıcaktan, çalışmaktan yorulmuş karıncalara ve diğerlerine şarkılar söyleyerek, neşe katarak hayatlarını kolaylaştırdığını düşündüğüm için acımasız bulmuşumdur. Eğer arkadaş olmayı başarsalardı; Çalışmaktan başka amacı olmayan Karınca ile eğlen

ÇUHALLI PLAJI NASIL DÜZENLENMELİ?

PARAYI VEREN DÜDÜĞÜ ÇALAR  Şezloglar boş olarak kumsalı işgal ederken... Belediyemiz geçen yıl  Çuhallı Plajı'nı parselleyerek kiraya verince halka ayrılan plajda şemsiyemizi koyacak yer bulamadık. Belediyemizin Çuhallı Halkı'na  reva gördüğü aşağıdaki resimde görüldüğü gibi oturmak zorunda kaldık.  Çu hallı Dernekleri, Çuhallı Gençlik Nerede siniz?     SAYIN YEMENİCİ, AKÇAKOCA BELEDİYE BAŞKANI Halka hizmet bu mudur? "Çuhallı plajı’nda yer yoksa Kale Plajı’na gidebilirsiniz." Turizm Derneği’nin düzenlediği iftar yemeğine katılan Başkan Yemenici; “ Kumsalları işletmecilere kiraladıklarını, halk içinde belli bir alan bıraktıklarını “ söyledi.  "Kiracının kumsalda kiraladığı alanın tamamen kiracıya ait olduğunu, kiraladığı alana istediği gibi şezlong açabileceğini “ söyleyen Yemenici, Halka ayrılan alanın yeterli olmadığı, boş şezlonglar açık olarak güneşlenirken halkın tıkış tıkış oturmak zorunda kaldığının beli