Ana içeriğe atla

DENİZLERİNE VE İÇİNDEKİ BİYO ÇEŞİTLİLİĞE SAHİP ÇIK !

Düzce Üniversitesi tarafından düzenlenen, Deniz Canlılarının Korunmasına Yönelik Çalışmaları ve Turizm ile bağlantısının  anlatıldığı panelde; Yrd. Doç. Deniz Yağlıoğlu,Yrd. Doç. Emre Okan, denizlerin ve deniz canlılarının korunmasının önemini anlattılar. Yrd. Doç. Arif Güngör ise, Denizlerinin korunmasının ve deniz canlıların devamlılığının turizme katkısını anlattı.





"Denizlerimizi Koruyamadığımıza, Yasalar da yapılan düzenlemelerin yeterli olmadığına ve en önemlisi ödünç olarak devraldığımız Dünya'mızı gelecek kuşaklara miras olarak bırakabilmemiz için, duyarlı olunması gerektiğine" vurgu yapılan panelde;  "Karadeniz de geçmişte var olan bir çok balığa artık rastlanmadığı, hamsinin ise giderek azalmaya devam ettiği" söylendi. 




Aşağıdaki balıkların yerini daha önce bölgemizde rastlamadığımız türler aldı.

KILIÇ BALIĞI

MERSİN BALIĞI

PİSİ BALIĞI

USKUMRU

BU BALIKLAR GİDEREK YOK OLURKEN YERİNE , BALIK YUMURTALARI İLE BESLENEN TÜRLER GELDİ.


DÜNYA'DA YASAKLANAN KUM MİDYESİ AVCILIĞI'NIN  TÜRKİYE'NİN DENİZLERİNDE YAPILMAYA DEVAM EDİLMESİ; DENİZLERİMİZDEKİ BİO ÇEŞİTLİLİĞE ZARAR VERİYOR.

Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Mustafa Karakaş, " Dünya'da yasaklanan Kum midyesi avcılığının Türkiye’de hala  serbest bırakılmasını" eleştirdi ve "avcılığın yapıldığı alanın balıkların üreme alanları olduğunu ve trol yöntemiyle yapılan su altı tarama avcılığıyla, balıkların yumurtlama bölgelerinin tahrip edildiğini" söyledi. Ayrıca " Dalyanların yumurtlamak için bölgeye gelen balık sürülerinin önünde engel oluşturduklarını, ağların belirlenen ölçülerden çok daha uzun olduğunu, gerekli kontroller yapılmadığı için, bu ağlarla derinlere kadar yapılan tarama yöntemiyle, balıkların kökünün kurutulduğunu" açıklayan Karakaş, "Ciddi önlemler alınmadıkça, balıkçılığın geleceğinin olmadığını ve kalan balık türlerinin de kaybolacağını" söyledi.



KUM MİDYESİ AVCILIĞI YASAKLANMADIKÇA, AKÇAKOCA'NIN O GÜZEL SİYAH İNCİ KUMU DA ÇEKİLMEYE DEVAM EDECEK. 








Atalarımızdan miras olarak; ödünç aldığımız dünyayı ve nimetlerini korumak ve gelecek kuşaklara devretmek gibi bir borcumuz var; "Kefenlerimizin cebi yok" O yüzden gelecek kuşakların lanetine değil, duasına ihtiyacımız olduğunu unutmayalım. Ve dünyamızı, çevremizi, doğamızı koruyalım.

Dohaycan Derneği Başkan Yardımcısı Mükafat Ata sunumu sonuna kadar ilgi ile izledi. "Dernek olarak bu konuya ve soruna da el atılması gerektiğini" söyledi.
Resim yazısı ekle

Denizlerimizin geleceği için önemli olan böylesi bir panele katılımın düşük olması, Başkan Yardımcısı Suat Madenci dışında; Balıkçı kooperatifinden 2 kişinin katılması düşündürücüydü. 
Ticaret Lisesi'nden öğrenciler getirilmese, boş salona sunum yapılacaktı. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AKÇAKOCA'YI SEVİYORSANIZ BU PROJEYİ DURDURUN!

SON PİŞMANLIK FAYDA ETMEZ.. . Liman bölgesinde, Toki ile kentsel dönüşüm için anlaşma yapılarak yıkılan dükkanların yerine AVM yapılmasının Akçakoca'nın merkezine yapılan liman inşaatından sonra en büyük kötülük olacağını düşünenlerdenim. Birşey olup bittikten sonra ah vah etmenin artık kaybedilenleri geri getirmediğini, çok büyük fayda sağlayacak limanın Akçakoca'nın turizm merkezindeki kumsalı yok ederek, aynı zamanda turizmi de bitirdiğini yaşayarak öğrendik.  O bölgeye bir çivi bile çakılmadan önce diyoruz ki; NE OLUR BU İŞTEN VAZGEÇİNİZ. Belediye Başkanlığını kim kazanırsa kazansın, bu projeyi durdurmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek bu projeyi iptal ettirmelidir. Ben Sayın Başkan'ın bu projenin iptaline olumlu bakacağını düşünüyorum. Çünkü; son zamanlarda kendisi de dikey mimarinin kentlere verdiği tahribatı görmüş ve yatay mimariyi savunmaya başlamıştır.  Projenin revize edilerek tek katlı bina yapılmalı ve içinde; balık restoranların

Ağustos Böceği ile Katamaran

MÖ 6. yüzyılda yaşamış, eski Yunan masalcısı Ezop’un   masal kahramanları hayvanlarmış... Bu masallardan Ağustos Böceği ile Karınca’nın masalını bilmeyen yoktur. Masal, eğlenmeyi çok seven Ağustos Böceği ’nin bütün bir yaz şarkı söyleyip, eğlenirken, tam tersini yapan Karınca ’nın bütün yaz çalışarak, kış için erzak deposunu doldurduğunu anlatır. Ve acımasız kış gelir, Ağustos böceği bütün yaz eğlenmekten ambarına yiyecek koymaya zaman bulamamıştır. Çaresiz aç kalınca komşusu Karınca’nın kapısını çalar. Karınca’nın cevabı kıştan daha acımasızdır; “Madem bütün yaz saz çaldın, oynadın, şimdide oyna öyleyse” der ve kapıyı Ağustos Böceğinin yüzüne kapatır... Bu masalı çocukluğumdan beri çok acımasız bulmuşumdur; Ağustos Böceği’nin bütün yaz sıcaktan, çalışmaktan yorulmuş karıncalara ve diğerlerine şarkılar söyleyerek, neşe katarak hayatlarını kolaylaştırdığını düşündüğüm için acımasız bulmuşumdur. Eğer arkadaş olmayı başarsalardı; Çalışmaktan başka amacı olmayan Karınca ile eğlen

ÇUHALLI PLAJI NASIL DÜZENLENMELİ?

PARAYI VEREN DÜDÜĞÜ ÇALAR  Şezloglar boş olarak kumsalı işgal ederken... Belediyemiz geçen yıl  Çuhallı Plajı'nı parselleyerek kiraya verince halka ayrılan plajda şemsiyemizi koyacak yer bulamadık. Belediyemizin Çuhallı Halkı'na  reva gördüğü aşağıdaki resimde görüldüğü gibi oturmak zorunda kaldık.  Çu hallı Dernekleri, Çuhallı Gençlik Nerede siniz?     SAYIN YEMENİCİ, AKÇAKOCA BELEDİYE BAŞKANI Halka hizmet bu mudur? "Çuhallı plajı’nda yer yoksa Kale Plajı’na gidebilirsiniz." Turizm Derneği’nin düzenlediği iftar yemeğine katılan Başkan Yemenici; “ Kumsalları işletmecilere kiraladıklarını, halk içinde belli bir alan bıraktıklarını “ söyledi.  "Kiracının kumsalda kiraladığı alanın tamamen kiracıya ait olduğunu, kiraladığı alana istediği gibi şezlong açabileceğini “ söyleyen Yemenici, Halka ayrılan alanın yeterli olmadığı, boş şezlonglar açık olarak güneşlenirken halkın tıkış tıkış oturmak zorunda kaldığının beli