Ana içeriğe atla

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ "EVSEL ATIKLARIN GERİ DÖNÜŞÜMÜ" PANELİ'NDE GERİ DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ.

Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş sunumunda; " Evsel atıkların  kaynağında ayrıştırılmasının, geri dönüşüm değerini arttırdığını, "Atık Yağlar"ın geri dönüşüme gönderilmeyerek lavaboya veya dışarı dökülmesinin çevreye çok fazla zarar verdiğini" anlattı. 
 
Günlük ortalama 1 kg. atık üretiyoruz !




 
"1 ton plastik geri kazanılırsa 14 bin kw/saat enerji kazanmak mümkün.
1 ton cam geri kazanılırsa 100 lt. petrol kâr elde edilir. ( Çünkü camı elde etmek için yakılan fırınlarda kullanılan yakıtın maliyeti yüksek) "
 
 
Sayın Uğraş "Atık pillerin yarattığı kirliliğin önlenmesi için pillerin düzenli aralıklarla toplanması gerektiğini, pil kutularını asmakla yetinmeyerek, pillerin geri toplanması için TAP Derneği'nin aranması halinde gelip aldıkları" bilgisini verdi.
(www.tap.org.tr/ T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından atık pillerin ayrı toplanması, taşınması, depolanması ve bertarafında yetkilendirilmiş tek kuruluş olan TAP Derneği)

 
"Ülkemizde yılda 350 bin ton atık yağ üretilmektedir. 1 litre atık yağ, 1 milyon litre temiz suyu kirletmektedir."
"40 yılda %37 tatlı su kaynağı kaybolmuştur." 
"Yağ atıklarının, suların yüzeyine çıkarak, sularda yaşayan canlılara zarar verdiğini, suyu kirlettiğini, yağları atmak yerine geri dönüşümde değerlendirilerek ülke ekonomisine önemli kaynak yaratılabileceği" üzerinde duruldu.
 

Düzenli depolama sistemi ile vahşi çöp toplama döneminin bitmesi bir gelişme olarak değerlendirilmekte. Düzce Belediyeler Birliğinin ortaklaşa yaptığı, Yığılca'da açılan çöp depolama istasyonu sayesinde, vahşi depolamanın yarattığı çevresel kirlilik önlenmiş olacak.

Bir sonraki adım; çöpün kaynağında ayrıştırılmasını sağlayacak proje çalışmaları ile halkın bilinçlenmesini sağlamak ve çok daha fazla çöpün geri dönüşümde kullanılması ile ülke ekonomisine katkı sunmak olmalı.
 

"İnsan Kaynaklı kirliliğin Turizme Etkileri" sunumunda Arif Güngör " Sürdürelebilir Turizm için kaynakların korunması, çevrenin kirletilmemesinin yanısıra, Belediye personelinin  Bilinçli Personel olarak duruşunun da önemli olduğunu" anlattı.







Düzce Üniversitesi Eğitmeni Volkan Bilir ise " Evsel atıkların Çevre Eğitimindeki yeri" konulu sunumunda eğitimin ilerleyen kademelerinde bu konuda verilen eğitimlerin yetersizliği nedeniyle; daha küçük yaşlarda oluşan çevre bilincinin Yüksek öğrenime gelindiğinde giderek azaldığını" anlattı.
"Evsel atıklarımız, bulunduğumuz çevreye göre değişirken, yarattığımız kirlikte bölgelere, köylere ve şehirlere göre farklılıklar göstermekte."


Geleceğimizi böylesine ilgilendiren bir konuda Düzce Üniversitesi'nin verdiği emek paha biçilemez.

Özelikle; Düzce Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİYOM) Müdürü Yardımcı Doçent Doktor Deniz Yağlıoğlu’na, Yrd. Doç. Arif Güngör'e ve Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş'a  düzenledikleri ve katıldıkları ‘’Evsel atıklar ve Akçakoca’’ konulu panel için teşekkür ederiz. 
Ne yazık ki; böylesine önemli bir bilgilendirme paneline muhtarlar, sivil toplum örgütleri mutlaka katılmalıydı. Gençlerin bu konuda eğitiminin çok önemli olduğunun altını çizerek; Salonun boşluğu Piri Reis'ten getirilen öğrencilerle doldurulması onların ilgisizliğini örtemedi.

Daha sonra paneli hazırlayan öğretim görevlilerine teşekkür plaketi verildi.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AKÇAKOCA'YI SEVİYORSANIZ BU PROJEYİ DURDURUN!

SON PİŞMANLIK FAYDA ETMEZ.. . Liman bölgesinde, Toki ile kentsel dönüşüm için anlaşma yapılarak yıkılan dükkanların yerine AVM yapılmasının Akçakoca'nın merkezine yapılan liman inşaatından sonra en büyük kötülük olacağını düşünenlerdenim. Birşey olup bittikten sonra ah vah etmenin artık kaybedilenleri geri getirmediğini, çok büyük fayda sağlayacak limanın Akçakoca'nın turizm merkezindeki kumsalı yok ederek, aynı zamanda turizmi de bitirdiğini yaşayarak öğrendik.  O bölgeye bir çivi bile çakılmadan önce diyoruz ki; NE OLUR BU İŞTEN VAZGEÇİNİZ. Belediye Başkanlığını kim kazanırsa kazansın, bu projeyi durdurmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek bu projeyi iptal ettirmelidir. Ben Sayın Başkan'ın bu projenin iptaline olumlu bakacağını düşünüyorum. Çünkü; son zamanlarda kendisi de dikey mimarinin kentlere verdiği tahribatı görmüş ve yatay mimariyi savunmaya başlamıştır.  Projenin revize edilerek tek katlı bina yapılmalı ve içinde; balık restoranların

Ağustos Böceği ile Katamaran

MÖ 6. yüzyılda yaşamış, eski Yunan masalcısı Ezop’un   masal kahramanları hayvanlarmış... Bu masallardan Ağustos Böceği ile Karınca’nın masalını bilmeyen yoktur. Masal, eğlenmeyi çok seven Ağustos Böceği ’nin bütün bir yaz şarkı söyleyip, eğlenirken, tam tersini yapan Karınca ’nın bütün yaz çalışarak, kış için erzak deposunu doldurduğunu anlatır. Ve acımasız kış gelir, Ağustos böceği bütün yaz eğlenmekten ambarına yiyecek koymaya zaman bulamamıştır. Çaresiz aç kalınca komşusu Karınca’nın kapısını çalar. Karınca’nın cevabı kıştan daha acımasızdır; “Madem bütün yaz saz çaldın, oynadın, şimdide oyna öyleyse” der ve kapıyı Ağustos Böceğinin yüzüne kapatır... Bu masalı çocukluğumdan beri çok acımasız bulmuşumdur; Ağustos Böceği’nin bütün yaz sıcaktan, çalışmaktan yorulmuş karıncalara ve diğerlerine şarkılar söyleyerek, neşe katarak hayatlarını kolaylaştırdığını düşündüğüm için acımasız bulmuşumdur. Eğer arkadaş olmayı başarsalardı; Çalışmaktan başka amacı olmayan Karınca ile eğlen

ÇUHALLI PLAJI NASIL DÜZENLENMELİ?

PARAYI VEREN DÜDÜĞÜ ÇALAR  Şezloglar boş olarak kumsalı işgal ederken... Belediyemiz geçen yıl  Çuhallı Plajı'nı parselleyerek kiraya verince halka ayrılan plajda şemsiyemizi koyacak yer bulamadık. Belediyemizin Çuhallı Halkı'na  reva gördüğü aşağıdaki resimde görüldüğü gibi oturmak zorunda kaldık.  Çu hallı Dernekleri, Çuhallı Gençlik Nerede siniz?     SAYIN YEMENİCİ, AKÇAKOCA BELEDİYE BAŞKANI Halka hizmet bu mudur? "Çuhallı plajı’nda yer yoksa Kale Plajı’na gidebilirsiniz." Turizm Derneği’nin düzenlediği iftar yemeğine katılan Başkan Yemenici; “ Kumsalları işletmecilere kiraladıklarını, halk içinde belli bir alan bıraktıklarını “ söyledi.  "Kiracının kumsalda kiraladığı alanın tamamen kiracıya ait olduğunu, kiraladığı alana istediği gibi şezlong açabileceğini “ söyleyen Yemenici, Halka ayrılan alanın yeterli olmadığı, boş şezlonglar açık olarak güneşlenirken halkın tıkış tıkış oturmak zorunda kaldığının beli