Ana içeriğe atla

YILDIZLARIN ALTINDA FİLM İZLERDİK…

Sinema ile ilkokula giderken tanıştım. Öğretmenimiz bütün sınıfı peşine takmış,
Hülya Koçyiğit ve Kartal Tibet’in başrolü oynadığı “Senede Bir gün” filmine götürmüştü. Sinema salonu, bugünkü Belediye binasının ( içine sinema salonu yapılması unutulan (!)) İki yüz metre kadar ilerisindeydi. Salon, oldukça genişti; Büyüklüğüne yakışır kırmızı koltukları, tavandan sahneye kadar uzanan kırmızı atlastan yapılmış perdesi ile göz alıyordu. Perde açılıp, film başlayınca, yüzden fazla çocuk “tıp” denmiş gibi anında sustuk. Çoğumuz sinemaya ilk kez geldiğimiz İçin oldukça heyecanlıydık… Aksiyonlu sahnelerde, nefesimizi tutuyor, kahramanımız tehlikeden sıyrılınca da hep birlikte alkışlıyorduk. Trajik sahnelerde ise gözyaşlarımızı birbirimizden saklayarak kahramanla birlikte ağlıyorduk. Sinemadan çıktığımızda, o kadar heyecanmış ve mutlu olmuştuk ki, birlikte izlediğimiz sahneleri birbirimize tekrar tekrar anlatarak evlerimize döndük…
O günden sonra, filmlerin sergilendiği sinema salonları, görsel zenginliğinden asla vazgeçemeyeceğim bir mekana dönüştüler.

Sinema salonu şehrimizin sembolüydü adeta. Okul piyesleri, önemli toplantılar orada yapılırdı. Kentsel bir buluşma, dünyaya açılan bir kapıydı sinema…
Yaz gelince, kışlık sinema yerini yazlık sinemaya bırakırdı. Yaz geceleri sinemaya gitmek aileler için başlı başına bir olaydı. En yoksul aileler bile ne yapar eder, sinema parasını denkleştirir, bayramlık giysilerini giyer, sinemaya giderlerdi. Sinemadan uzak kalmak neredeyse toplum dışında olmak gibi bir şeydi. Sosyalleşmenin, kentte yaşayanlarla buluşmanın aracıydı. Yazları uzaklardan gelen yatılı misafirler; gündüzlerini, henüz kirlenmemiş olan denizde doyasıya yüzerek geçirdikten sonra, akşam yemeğinin ardından ev sahipleriyle birlikte, çoluk-çocuk soluğu yazlık sinemanın gece matinesinde alırlardı. Yıldızların altında, yazın sıcağından uzak seyredilen filmin sonuna doğru, çocukların gözleri kapanır, ebeveynleri uykuya yenik düşen çocuklarını nöbetleşe taşıyarak, mutlu bir şekilde evlerine dönerlerdi. O vakitler, en sorunlu ailelerin bile kendilerini mutlu hissettikleri an’lardı.
Erkekler, adaletsizliğe, namussuzluğa karşı mücadele eden, Yılmaz Güney filmlerini tercih ederlerdi. Sinemadan çıkarken, Beyaz Perdede devleşen kahramana özenerek her biri birer Yılmaz Güney olur; sürekli silahların, yumrukların görüldüğü sahnelerden ürkmüş eşlerini, bir dahaki sefere romantik filmlerin baş oyuncuları; Göksel Aksoy, Belgin Doruk filmlerine götüreceklerine dair söz vererek sakinleştirirlerdi.
Televizyonun (İngilizce’de aptal ve kutu sözcüklerinin bileşiminden oluşmuş) çıkışı ile insanlar evlerine kapandı. Sinema salonları, derin bir sessizliğe gömüldü. İnsanlar, televizyon karşısında, sadece izleyen, evlere kapanan, kendi içine dönük ve dış dünyaya kapalı bireylerden menkul topluma dönüşürken, neler kaybettiklerini fark edemediler.

Bu değişime kapılan sadece Akçakoca halkı değildi. Televizyon salgın halinde tüm dünyayı sarmıştı ve “Yedinci Sanat” sinema yerlerde sürünüyordu. O dönemlerde sinema, porno filmlerle hayatta kalmaya çalışırken, daha bir gözden düştü. Sinema salonları birer birer kapandı, film şirketleri kapısına kilit vurdu.

Bir zaman geldi, Beyaz cam soğuk ve yavanlığıyla evimizin baş köşesinde olsa da bir şeylerin eksikliğini hissetmeye başladık. Sosyalleşmeyi, ailecek bir yerlere gitmeyi, en çok da beyaz perdeyi, sinemanın insanı içine alan büyüsünü özledik.
Neyse ki sinema severler ve yapımcılar, bu özlemin farkına vararak; kaliteli film yaparlarsa seyirci ile sinemayı yeniden buluşturacaklarını anladılar.
Ve sinema zümrüdü anka kuşu gibi küllerinden yeniden doğdu, daha parlak ve
daha güçlü olarak… Ama tam bir sanatsal ve görsel şölene dönüşen filmleri oynatacak sinema salonları artık yoktu. Büyük kentlerde iş merkezlerine cep sinema salonları yapılarak, bu ihtiyaca cevap verilmeye çalışılırken, Akçakoca gibi küçük kentler sessiz bir karanlığa gömülmüştü. “Yedinci Sanat” sinema yetmişlerden önce doğanların hayallerinde bir güzel anı olarak kaldı.

İstanbul Sanat Vakfının, 1983 yılında başlattığı “Uluslar arası sinema günleri festivali” sayesinde, dünyanın beğeniyle izlediği birçok film seyirciyle buluştu.
Bu oluşum diğer şehirler için örnek oluşturdu. 1998 yılında Ankara Sinema günleri festivali başladı. Bugün bir çok ilde ve ilçe de yazlık sinema günleri ve sinema festivalleri düzenlenmektedir. Antalya’da “Altın Portakal”, Adana’da “Altın Koza, sinema festivallerine, Akçakoca’da “Parlayan Fındık” veya “Şekerli Fındık” sinema festivali neden eklenmesin?

Batı Karadeniz’in incisi, “Parlayan Kent Akçakoca” sözleri, bir yazlık sineması bile olmayan bir yer için içi boş bir slogan olarak kalıyor. Akçakoca gibi Batı Karadeniz’de turistik merkez olmaya çalışan bir kent hala bir sinema salonuna sahip değildir. Otelin cep sinemasında büyük kentlerde rağbet görmeyen filmler günlerce oynatılmaktadır. Üstelik şehrimizde bir üniversite bulunmaktadır. İkinci bir Üniversitenin temeli ise yakında atılacaktır. O üniversitelere gitmek için gelecek olan gençleri, Sineması ve tiyatrosu olmayan kentimizde okul ve yurt arasında yaşamaya mı mahkum edeceğiz? Üniversite kenti olmak, Avrupa kenti olmak isteyen bir sahil kasabası “yedinci sanat sinema” olmadan nasıl bir Avrupa kenti olacaktır?

Nostalji rüzgarına kapılıp, “ Nerede o eski sinemalar” demek yetmiyor artık. Kentimizde bir sinema istiyorum, tiyatro sahnesi istiyorum, ailemle, çocukluk arkadaşlarımla sinemaya gitmek istiyorum. İlle de her yaz sonu sinema festivali düzenlensin istiyorum… Siz istemiyor musunuz?

Kaktüs

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AKÇAKOCA'YI SEVİYORSANIZ BU PROJEYİ DURDURUN!

SON PİŞMANLIK FAYDA ETMEZ.. . Liman bölgesinde, Toki ile kentsel dönüşüm için anlaşma yapılarak yıkılan dükkanların yerine AVM yapılmasının Akçakoca'nın merkezine yapılan liman inşaatından sonra en büyük kötülük olacağını düşünenlerdenim. Birşey olup bittikten sonra ah vah etmenin artık kaybedilenleri geri getirmediğini, çok büyük fayda sağlayacak limanın Akçakoca'nın turizm merkezindeki kumsalı yok ederek, aynı zamanda turizmi de bitirdiğini yaşayarak öğrendik.  O bölgeye bir çivi bile çakılmadan önce diyoruz ki; NE OLUR BU İŞTEN VAZGEÇİNİZ. Belediye Başkanlığını kim kazanırsa kazansın, bu projeyi durdurmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek bu projeyi iptal ettirmelidir. Ben Sayın Başkan'ın bu projenin iptaline olumlu bakacağını düşünüyorum. Çünkü; son zamanlarda kendisi de dikey mimarinin kentlere verdiği tahribatı görmüş ve yatay mimariyi savunmaya başlamıştır.  Projenin revize edilerek tek katlı bina yapılmalı ve içinde; balık restoranların

Ağustos Böceği ile Katamaran

MÖ 6. yüzyılda yaşamış, eski Yunan masalcısı Ezop’un   masal kahramanları hayvanlarmış... Bu masallardan Ağustos Böceği ile Karınca’nın masalını bilmeyen yoktur. Masal, eğlenmeyi çok seven Ağustos Böceği ’nin bütün bir yaz şarkı söyleyip, eğlenirken, tam tersini yapan Karınca ’nın bütün yaz çalışarak, kış için erzak deposunu doldurduğunu anlatır. Ve acımasız kış gelir, Ağustos böceği bütün yaz eğlenmekten ambarına yiyecek koymaya zaman bulamamıştır. Çaresiz aç kalınca komşusu Karınca’nın kapısını çalar. Karınca’nın cevabı kıştan daha acımasızdır; “Madem bütün yaz saz çaldın, oynadın, şimdide oyna öyleyse” der ve kapıyı Ağustos Böceğinin yüzüne kapatır... Bu masalı çocukluğumdan beri çok acımasız bulmuşumdur; Ağustos Böceği’nin bütün yaz sıcaktan, çalışmaktan yorulmuş karıncalara ve diğerlerine şarkılar söyleyerek, neşe katarak hayatlarını kolaylaştırdığını düşündüğüm için acımasız bulmuşumdur. Eğer arkadaş olmayı başarsalardı; Çalışmaktan başka amacı olmayan Karınca ile eğlen

ÇUHALLI PLAJI NASIL DÜZENLENMELİ?

PARAYI VEREN DÜDÜĞÜ ÇALAR  Şezloglar boş olarak kumsalı işgal ederken... Belediyemiz geçen yıl  Çuhallı Plajı'nı parselleyerek kiraya verince halka ayrılan plajda şemsiyemizi koyacak yer bulamadık. Belediyemizin Çuhallı Halkı'na  reva gördüğü aşağıdaki resimde görüldüğü gibi oturmak zorunda kaldık.  Çu hallı Dernekleri, Çuhallı Gençlik Nerede siniz?     SAYIN YEMENİCİ, AKÇAKOCA BELEDİYE BAŞKANI Halka hizmet bu mudur? "Çuhallı plajı’nda yer yoksa Kale Plajı’na gidebilirsiniz." Turizm Derneği’nin düzenlediği iftar yemeğine katılan Başkan Yemenici; “ Kumsalları işletmecilere kiraladıklarını, halk içinde belli bir alan bıraktıklarını “ söyledi.  "Kiracının kumsalda kiraladığı alanın tamamen kiracıya ait olduğunu, kiraladığı alana istediği gibi şezlong açabileceğini “ söyleyen Yemenici, Halka ayrılan alanın yeterli olmadığı, boş şezlonglar açık olarak güneşlenirken halkın tıkış tıkış oturmak zorunda kaldığının beli