Ana içeriğe atla

TARİHİ ORHANGAZİ OKULU'NUN SÜRDÜRÜLEBİLİR EĞİTİMLE YAŞAYAN MÜZEYE YOLCULUĞU


Tarihi Orhangazi İlkokulu
"Orhangazi Mahallesinde bulunan ve 1928 yılında inşa edilen Tarihi Orhangazi İlkokulu, Cumhuriyet’in ilk eserlerinden biri olarak öne çıkmaktadır.
Restorasyonu yapılan okulumuzda, ünlü yazarımız Rıfat Ilgaz da öğretmenlik yapmış olup, ‘’Karadeniz’in Kıyıcığı’’ adlı eserini bu dönemde yazmıştır. Halen eğitim ve öğretim faaliyetinin devam ettiği okulumuz, dönemin mimari anlayışını yansıtan çizgileriyle ilgi çekmektedir. Binanın kent müzesi niteliği kazanması için temaslar ve çalışmalar yapılmakta olup, okulun hemen yanında da Koçbaba Türbesi bulunmaktadır." ( NOT: Akçakoca Belediyesi sitesinden alınmıştır.)
Sürdürülebilir Eğitimle Yaşayan Müzeye Adım, Adım...
Yıllardır müze olması için yapılan çalışmalar sürerken, Binanın Halk Eğitim Merkezi'ne tahsis edildiğini öğrenmiş bulunmaktayız. Tarihi Binanın Akçakoca'da sürdürülebilir eğitim alanında değerli çalışmalara imza atan fakat çalışma yeri olmadığı için öğrencilerin taleplerini karşılamakta zorlanan Halk Eğitim Merkezi'ne tahsis edilmesini anlamlı buluyorum. 
Binanın eğitim kurumu olarak miyadını tamamlamadan önce son kez kentin insanına dokunması ile bina yeniden hareketlenecek ve üretmek isteyen kent insanının merkezi olacaktır. 
Fakat; binanın oldukça eski olması nedeniyle daha fazla yıpranmaması için eğitim amaçlı olarak kullanılması sürecinin çok fazla uzatılmaması ve Halk Eğitim Merkezine hak ettiği modern bir eğitim merkezi kazandırılması çalışmalarına da bir an önce başlanmalıdır. 
Bu dönem çok iyi değerlendirilmelidir: 
Bina eğitim ile birlikte yaşayan müzeye dönüştürülebilir. Koridorlarda tarihi eserler, geleneksel el sanatları, vb. materyaller sergilenerek; binanın müze olarak kullanılması için ilk adımlar atılabilir.   
Bir taraftan eğitimler yapılırken diğer taraftan materyaller toplanarak salonlarda sergilenmeye başlanır ve materyallere alan gerektikçe odalara doğru kayılır. Eğitimlere katılan öğrenciler sayesinde materyal toplanması da hızlanabilir, insanlar aktif rol alabilirler. İnsanın doğasında; görmediği, dokunmadığı, hissetmediği şeylere karşı bir kayıtsızlık var maalesef. Yeni yer yapılana kadar binanın ruhu geçmişiyle, sürdürülebilir eğitimiyle bu şekilde yaşatılabilir.
Ve yıllardır müze olsun talepleri için gerçekçi adımlar atılmış olur. Temennimiz Akçakoca'mızın beş yıl içinde modern bir HALK EĞİTİM MERKEZİNE kavuşturulması ve TARİHİ ORHANGAZİ OKULU'NUN kalıcı olarak kent müzesine dönüştürülmesidir. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AKÇAKOCA'YI SEVİYORSANIZ BU PROJEYİ DURDURUN!

SON PİŞMANLIK FAYDA ETMEZ.. . Liman bölgesinde, Toki ile kentsel dönüşüm için anlaşma yapılarak yıkılan dükkanların yerine AVM yapılmasının Akçakoca'nın merkezine yapılan liman inşaatından sonra en büyük kötülük olacağını düşünenlerdenim. Birşey olup bittikten sonra ah vah etmenin artık kaybedilenleri geri getirmediğini, çok büyük fayda sağlayacak limanın Akçakoca'nın turizm merkezindeki kumsalı yok ederek, aynı zamanda turizmi de bitirdiğini yaşayarak öğrendik.  O bölgeye bir çivi bile çakılmadan önce diyoruz ki; NE OLUR BU İŞTEN VAZGEÇİNİZ. Belediye Başkanlığını kim kazanırsa kazansın, bu projeyi durdurmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek bu projeyi iptal ettirmelidir. Ben Sayın Başkan'ın bu projenin iptaline olumlu bakacağını düşünüyorum. Çünkü; son zamanlarda kendisi de dikey mimarinin kentlere verdiği tahribatı görmüş ve yatay mimariyi savunmaya başlamıştır.  Projenin revize edilerek tek katlı bina yapılmalı ve içinde; balık restoranların

Ağustos Böceği ile Katamaran

MÖ 6. yüzyılda yaşamış, eski Yunan masalcısı Ezop’un   masal kahramanları hayvanlarmış... Bu masallardan Ağustos Böceği ile Karınca’nın masalını bilmeyen yoktur. Masal, eğlenmeyi çok seven Ağustos Böceği ’nin bütün bir yaz şarkı söyleyip, eğlenirken, tam tersini yapan Karınca ’nın bütün yaz çalışarak, kış için erzak deposunu doldurduğunu anlatır. Ve acımasız kış gelir, Ağustos böceği bütün yaz eğlenmekten ambarına yiyecek koymaya zaman bulamamıştır. Çaresiz aç kalınca komşusu Karınca’nın kapısını çalar. Karınca’nın cevabı kıştan daha acımasızdır; “Madem bütün yaz saz çaldın, oynadın, şimdide oyna öyleyse” der ve kapıyı Ağustos Böceğinin yüzüne kapatır... Bu masalı çocukluğumdan beri çok acımasız bulmuşumdur; Ağustos Böceği’nin bütün yaz sıcaktan, çalışmaktan yorulmuş karıncalara ve diğerlerine şarkılar söyleyerek, neşe katarak hayatlarını kolaylaştırdığını düşündüğüm için acımasız bulmuşumdur. Eğer arkadaş olmayı başarsalardı; Çalışmaktan başka amacı olmayan Karınca ile eğlen

ÇUHALLI PLAJI NASIL DÜZENLENMELİ?

PARAYI VEREN DÜDÜĞÜ ÇALAR  Şezloglar boş olarak kumsalı işgal ederken... Belediyemiz geçen yıl  Çuhallı Plajı'nı parselleyerek kiraya verince halka ayrılan plajda şemsiyemizi koyacak yer bulamadık. Belediyemizin Çuhallı Halkı'na  reva gördüğü aşağıdaki resimde görüldüğü gibi oturmak zorunda kaldık.  Çu hallı Dernekleri, Çuhallı Gençlik Nerede siniz?     SAYIN YEMENİCİ, AKÇAKOCA BELEDİYE BAŞKANI Halka hizmet bu mudur? "Çuhallı plajı’nda yer yoksa Kale Plajı’na gidebilirsiniz." Turizm Derneği’nin düzenlediği iftar yemeğine katılan Başkan Yemenici; “ Kumsalları işletmecilere kiraladıklarını, halk içinde belli bir alan bıraktıklarını “ söyledi.  "Kiracının kumsalda kiraladığı alanın tamamen kiracıya ait olduğunu, kiraladığı alana istediği gibi şezlong açabileceğini “ söyleyen Yemenici, Halka ayrılan alanın yeterli olmadığı, boş şezlonglar açık olarak güneşlenirken halkın tıkış tıkış oturmak zorunda kaldığının beli