Ana içeriğe atla

Akçakoca'da Turizmin ve Sosyal Yaşamın Geleceği için eski ama eskimeyen bir yazı


AKÇAKOCA’DA KIŞ UYKUSU
Okullar açıldı, tatilciler geri döndü. Haftasonları neredeyse yüzbinleri bulan kalabalıklar ortadan kayboldu ama öğrenciler geri döndü. Akçakoca, Üniversitesi olan bir şehir olmasına rağmen, ev sahipleri ve pansiyoncular dışında öğrencilerle ilgilenen yok.  Akçakoca’mız ne yazık ki, şehrimize gelen gençlere, kahvelerde oturmaktan başka seçenek sunmuyor.
Sosyal tesisleri, sinemaları, tiyatroları olmayan bir yerde gençler ne yapar? Akçakoca’daki eğitimleri bitince, buraya dair hafızalarında neler kalacak?
Kültürevi’ni bu yıl da uyutmayınız lütfen…
Bu yıl da kısıtlı olanlarımızla, denize bakıp ( iyi ki o var) zaman öldüreceğiz. Ama bir seçeneğimiz daha var: ÖZKÖK KÜLTÜR EVİ… Neredeyse yılda iki- üç defa yapılan resim sergileri de olmasa gözümüzün önündeki koca binayı unutacağız.
Neden Kültürevi,  gençler için sanat atölyesi  işlevi görmesin? İkinci katta sergilenen yapıtlar üçüncü kata taşınarak, üç odası atölye olarak pekala kullanılabilir. Giriş katında edebiyat sohbetleri yapılabilir, kitap okuma günleri düzenlenebilir. Hatta belgeseller ve seçilmiş filmler izlenebilir.
Ninni Turizm ninni…
Akçakoca’da deniz sezonu bitince, turizm de kış uykusuna yatıyor. Yıllar önce Kışın ortasında, İstanbul’dan Amasra’ya günübirlik balık yemeğe gittiğimizi hatırlıyorum. Ve hep merak ediyorum; Balık, Karadeniz’in doğusundan batısına gelirken inci mi yutuyor? Neden Amasra’da tıka basa yiyerek ödediğimiz fiyata Akçakoca’da balık yiyemiyoruz? 
Fiyatları uygun yap, sürümden kazan…
Fiyat politikasını bilmeden gelip, Akçakoca’da alışveriş etmek zorunda kalanların ikinci gelişlerinde Düzce’den nevalelerini aldıklarını öğrendik.  Özel araçları ile, Ankara, Bolu, Düzce üzerinden gelenler; araçlarında tüpleri, mangallarıyla yemekleri ile geldiler, hatta araçlarında kaldılar. Akçakoca esnafına pek fazla bir şey kazandırmadılar. Neden?  Fiyatlar uygun olsaydı, böyle bir zahmete kalkışırlar mıydı? Diye sormak lazım.
“Vur Kaç”, Kazanç nereye kadar?
Akçakoca esnafı, otel işletmecileri, restoran işletmecileri bir araya gelerek; Akçakoca’nın geleceği üzerinde bir sempozyum yapmalı, alternatif turizm olanaklarını değerlendirmeli ve ORTAKLAŞA TANITIM KAMPANYASI yapmalıdır.
Birzamanlar “Karadeniz’in İncisi” olan şehrimizin, Türkiye’nin mutlaka görülmesi gereken şehirleri arasına girmesi için yapabileceklerimizi konuşalım. Dört mevsim iş yapamayan esnaf, bir yıllık karını kısa dönemde çıkarmaya çalışmasın. Sürümden kazansın. Herkes kazansın. Bu da bütün kış uyuyarak; yazı bekleyerek olmaz.
------------------------------------------------------------------------------------------
GELECEK YAZ İÇİN BUGÜNDEN PLAN YAPILMALI.
Haftasonları plajda yer bulamadık ama; gelenlerin profiline baktığımızda Akçakoca’ya çöpten ve gürültü kirliliğinden başka bir şey bırakmadıklarını söylemek yanlış olmaz. Akçakoca’lının,  çöpünü kumsallarda bıraktığı bir yerde, dışarıdan gelenlerin hoyratlığı,  biraz da “imam …..sa cemat ….r” deyişini hatırlatıyor.  Kirletenleri uyarmıyorsanız, göz yumuyorsanız“Ben atmıyorum.” demeniz yetmez.
Kış nüfusuna göre istihdam edilen personelin sayısını arttırmadan yazın biriken çöp dağlarını engelleyemezsiniz. Ama öncelikle çöpün atılmasını engelleyecek; bilinçlendirme çalışmaları yapılmalı, zabıta ve gönüllülerden oluşan kontrol birimleri oluşturulmalıdır. Son çare olarak da; Belediyenin bütçesi eleman tahsis etmeye yetmiyorsa, turizmcilerden eleman desteği alınmalıdır.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AKÇAKOCA'YI SEVİYORSANIZ BU PROJEYİ DURDURUN!

SON PİŞMANLIK FAYDA ETMEZ.. . Liman bölgesinde, Toki ile kentsel dönüşüm için anlaşma yapılarak yıkılan dükkanların yerine AVM yapılmasının Akçakoca'nın merkezine yapılan liman inşaatından sonra en büyük kötülük olacağını düşünenlerdenim. Birşey olup bittikten sonra ah vah etmenin artık kaybedilenleri geri getirmediğini, çok büyük fayda sağlayacak limanın Akçakoca'nın turizm merkezindeki kumsalı yok ederek, aynı zamanda turizmi de bitirdiğini yaşayarak öğrendik.  O bölgeye bir çivi bile çakılmadan önce diyoruz ki; NE OLUR BU İŞTEN VAZGEÇİNİZ. Belediye Başkanlığını kim kazanırsa kazansın, bu projeyi durdurmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek bu projeyi iptal ettirmelidir. Ben Sayın Başkan'ın bu projenin iptaline olumlu bakacağını düşünüyorum. Çünkü; son zamanlarda kendisi de dikey mimarinin kentlere verdiği tahribatı görmüş ve yatay mimariyi savunmaya başlamıştır.  Projenin revize edilerek tek katlı bina yapılmalı ve içinde; balık restoranların

Ağustos Böceği ile Katamaran

MÖ 6. yüzyılda yaşamış, eski Yunan masalcısı Ezop’un   masal kahramanları hayvanlarmış... Bu masallardan Ağustos Böceği ile Karınca’nın masalını bilmeyen yoktur. Masal, eğlenmeyi çok seven Ağustos Böceği ’nin bütün bir yaz şarkı söyleyip, eğlenirken, tam tersini yapan Karınca ’nın bütün yaz çalışarak, kış için erzak deposunu doldurduğunu anlatır. Ve acımasız kış gelir, Ağustos böceği bütün yaz eğlenmekten ambarına yiyecek koymaya zaman bulamamıştır. Çaresiz aç kalınca komşusu Karınca’nın kapısını çalar. Karınca’nın cevabı kıştan daha acımasızdır; “Madem bütün yaz saz çaldın, oynadın, şimdide oyna öyleyse” der ve kapıyı Ağustos Böceğinin yüzüne kapatır... Bu masalı çocukluğumdan beri çok acımasız bulmuşumdur; Ağustos Böceği’nin bütün yaz sıcaktan, çalışmaktan yorulmuş karıncalara ve diğerlerine şarkılar söyleyerek, neşe katarak hayatlarını kolaylaştırdığını düşündüğüm için acımasız bulmuşumdur. Eğer arkadaş olmayı başarsalardı; Çalışmaktan başka amacı olmayan Karınca ile eğlen

ÇUHALLI PLAJI NASIL DÜZENLENMELİ?

PARAYI VEREN DÜDÜĞÜ ÇALAR  Şezloglar boş olarak kumsalı işgal ederken... Belediyemiz geçen yıl  Çuhallı Plajı'nı parselleyerek kiraya verince halka ayrılan plajda şemsiyemizi koyacak yer bulamadık. Belediyemizin Çuhallı Halkı'na  reva gördüğü aşağıdaki resimde görüldüğü gibi oturmak zorunda kaldık.  Çu hallı Dernekleri, Çuhallı Gençlik Nerede siniz?     SAYIN YEMENİCİ, AKÇAKOCA BELEDİYE BAŞKANI Halka hizmet bu mudur? "Çuhallı plajı’nda yer yoksa Kale Plajı’na gidebilirsiniz." Turizm Derneği’nin düzenlediği iftar yemeğine katılan Başkan Yemenici; “ Kumsalları işletmecilere kiraladıklarını, halk içinde belli bir alan bıraktıklarını “ söyledi.  "Kiracının kumsalda kiraladığı alanın tamamen kiracıya ait olduğunu, kiraladığı alana istediği gibi şezlong açabileceğini “ söyleyen Yemenici, Halka ayrılan alanın yeterli olmadığı, boş şezlonglar açık olarak güneşlenirken halkın tıkış tıkış oturmak zorunda kaldığının beli