Ana içeriğe atla

"KARADENİZ'DE BALIK TÜRLERİ AZALIYOR"

Akçakoca Belediyesi tarafından düzenlenen "Karadeniz'de Nesli Tükenmek Üzere Olan  Canlı Türleri, Sebepleri ve Alınacak Önlemler" konulu panelde söz alan panelistlerin ortak görüşü "Karadeniz en kısa zamanda koruma altına alınmalıdır" oldu. 
Paneli yöneten Turmepa (Deniz Temiz Derneği) Gönüllüsü Osman Sirel Tezel, "Karadeniz'de yaşayan bitki ve hayvan türlerinin çok ciddi tehlike altında olduğunu, Karadeniz"in can çekiştiğini" söyledi.


 "Karadeniz neden can çekişiyor? Karadenizde kaybolan türler nelerdir, Sürdürülebilir eko sistem için ne tür önlemler alınabilir? Uluslarası işbirliği yapılmalı mı? 
Karadeniz'e dökülen akarsuların yarattığı kirlilik nasıl önlenebilir? sorularıyla izleyicilerin dikkatini çeken Sayın Tezel, Karadeniz'i kirleten ve balık neslini azaltan faktörleri panelistlerin ortak görüşü olarak, üç gurupta özetledi.
1.olarak; Gemiler aracılığıyla transfer olan bağzı deniz anası türlerinin balık yumurtaları ve hamsi ile beslendiği,
2. olarak; aşırı avlanma, trolle avlanma, kum midyesi için yapılan dip taramaları vb.
3. olarak; Kirlilik ve kimyasal atıklar gösterildi.
Tema Vakfı Kdz. Ereğli Sorumlusu Nilgün Durak," Denizlerin kirlenmesini önlemek için yaptıkları çalışmaları anlattı. Karadenizde 161 balık türünden 59'unun tükendiğine dikkat çekerek, önlem alınması gerektiğini" söyledi. 


Su altı dalış Uzmanı Volkan Demircioğlu ise  38 yıllık dalgıç olarak bazı türleri hiç görmediğini, çoktan neslinin tükendiğini, bilinçsiz yapılan avlanmanın balık neslinin tükenmesinde önemli rol oynadığının altını çizdi. 


"Köpek balığının ancak temiz denizlerde yaşayabileceğini, çok zor üreyen bir balık olduğunu" anlatan Demircioğlu, "balıkçıların bilinçsizce ağlarına takılan köpek balığı yavrularını ezerek yok ettiklerini, daha sonra Uzakdoğu pazarına kuyruk ve solungaçlarının satılarak bu türün tüketildiğini" söyledi.



Paneli düzenleyen Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici kapanış konuşmasında, panelistlere ve katılımcılara teşekkür ederek; " Karadeniz Bölgesinde var olan ülke balıkçılarıyla ortak bir sempozyum, çalışma yapabileceklerini, gelecek nesillere zengin balık türleri bırakmak istediklerini" söyledi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AKÇAKOCA'YI SEVİYORSANIZ BU PROJEYİ DURDURUN!

SON PİŞMANLIK FAYDA ETMEZ.. . Liman bölgesinde, Toki ile kentsel dönüşüm için anlaşma yapılarak yıkılan dükkanların yerine AVM yapılmasının Akçakoca'nın merkezine yapılan liman inşaatından sonra en büyük kötülük olacağını düşünenlerdenim. Birşey olup bittikten sonra ah vah etmenin artık kaybedilenleri geri getirmediğini, çok büyük fayda sağlayacak limanın Akçakoca'nın turizm merkezindeki kumsalı yok ederek, aynı zamanda turizmi de bitirdiğini yaşayarak öğrendik.  O bölgeye bir çivi bile çakılmadan önce diyoruz ki; NE OLUR BU İŞTEN VAZGEÇİNİZ. Belediye Başkanlığını kim kazanırsa kazansın, bu projeyi durdurmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek bu projeyi iptal ettirmelidir. Ben Sayın Başkan'ın bu projenin iptaline olumlu bakacağını düşünüyorum. Çünkü; son zamanlarda kendisi de dikey mimarinin kentlere verdiği tahribatı görmüş ve yatay mimariyi savunmaya başlamıştır.  Projenin revize edilerek tek katlı bina yapılmalı ve içinde; balık restoranların

Ağustos Böceği ile Katamaran

MÖ 6. yüzyılda yaşamış, eski Yunan masalcısı Ezop’un   masal kahramanları hayvanlarmış... Bu masallardan Ağustos Böceği ile Karınca’nın masalını bilmeyen yoktur. Masal, eğlenmeyi çok seven Ağustos Böceği ’nin bütün bir yaz şarkı söyleyip, eğlenirken, tam tersini yapan Karınca ’nın bütün yaz çalışarak, kış için erzak deposunu doldurduğunu anlatır. Ve acımasız kış gelir, Ağustos böceği bütün yaz eğlenmekten ambarına yiyecek koymaya zaman bulamamıştır. Çaresiz aç kalınca komşusu Karınca’nın kapısını çalar. Karınca’nın cevabı kıştan daha acımasızdır; “Madem bütün yaz saz çaldın, oynadın, şimdide oyna öyleyse” der ve kapıyı Ağustos Böceğinin yüzüne kapatır... Bu masalı çocukluğumdan beri çok acımasız bulmuşumdur; Ağustos Böceği’nin bütün yaz sıcaktan, çalışmaktan yorulmuş karıncalara ve diğerlerine şarkılar söyleyerek, neşe katarak hayatlarını kolaylaştırdığını düşündüğüm için acımasız bulmuşumdur. Eğer arkadaş olmayı başarsalardı; Çalışmaktan başka amacı olmayan Karınca ile eğlen

ÇUHALLI PLAJI NASIL DÜZENLENMELİ?

PARAYI VEREN DÜDÜĞÜ ÇALAR  Şezloglar boş olarak kumsalı işgal ederken... Belediyemiz geçen yıl  Çuhallı Plajı'nı parselleyerek kiraya verince halka ayrılan plajda şemsiyemizi koyacak yer bulamadık. Belediyemizin Çuhallı Halkı'na  reva gördüğü aşağıdaki resimde görüldüğü gibi oturmak zorunda kaldık.  Çu hallı Dernekleri, Çuhallı Gençlik Nerede siniz?     SAYIN YEMENİCİ, AKÇAKOCA BELEDİYE BAŞKANI Halka hizmet bu mudur? "Çuhallı plajı’nda yer yoksa Kale Plajı’na gidebilirsiniz." Turizm Derneği’nin düzenlediği iftar yemeğine katılan Başkan Yemenici; “ Kumsalları işletmecilere kiraladıklarını, halk içinde belli bir alan bıraktıklarını “ söyledi.  "Kiracının kumsalda kiraladığı alanın tamamen kiracıya ait olduğunu, kiraladığı alana istediği gibi şezlong açabileceğini “ söyleyen Yemenici, Halka ayrılan alanın yeterli olmadığı, boş şezlonglar açık olarak güneşlenirken halkın tıkış tıkış oturmak zorunda kaldığının beli