Ana içeriğe atla

ÇUHALLI PLAJI NASIL DÜZENLENMELİ?





Şezloglar boş olarak kumsalı işgal ederken...

Belediyemiz geçen yıl  Çuhallı Plajı'nı parselleyerek kiraya verince halka ayrılan plajda şemsiyemizi koyacak yer bulamadık.

Belediyemizin Çuhallı Halkı'na  reva gördüğü aşağıdaki resimde görüldüğü gibi oturmak zorunda kaldık. 

Çuhallı Dernekleri, Çuhallı Gençlik Neredesiniz?  



 SAYIN YEMENİCİ, AKÇAKOCA BELEDİYE BAŞKANI

Halka hizmet bu mudur?


"Çuhallı plajı’nda yer yoksa Kale Plajı’na gidebilirsiniz."

Turizm Derneği’nin düzenlediği iftar yemeğine katılan Başkan Yemenici; “ Kumsalları işletmecilere kiraladıklarını, halk içinde belli bir alan bıraktıklarını “ söyledi. 

"Kiracının kumsalda kiraladığı alanın tamamen kiracıya ait olduğunu, kiraladığı alana istediği gibi şezlong açabileceğini “ söyleyen Yemenici, Halka ayrılan alanın yeterli olmadığı, boş şezlonglar açık olarak güneşlenirken halkın tıkış tıkış oturmak zorunda kaldığının belirtilmesi üzerine, isteyen belediyemizin ücretsiz Kale plajına gidebilir. “  dedi. 

Bu uygulamanın yanlış olduğunu, kumsalların kamuya ait ve halka açık olması gerektiğini söylediğimizde; 
Sayın Yemenici “ doğru yaptık, kumsal önceden rastgele işgal altında idi, şimdi kiralayarak bunu önledik."diyerek, "Kumun hareketi nedeniyle alanın bazen daralması yüzünden yan taraflara ( halka ayrılan yer oluyor) kayma olduğunu" belirtti. Başkanımız, bu kayma işlemini bile kiracı lehine değerlendirmiştir.

Başkan, plajların her yerde böyle olduğunu iddia etti. 

Birçok yerde plajların işgal edildiği doğrudur Başkan. Su-i misali emsal almak yerine, halkı mağdur etmeden bu sorunu çözmek istiyor musunuz?  

Yanlış anlamayın Başkan, size akıl verecek akıl bende yok. Sadece deneyimlerime dayanarak nacizane çözüm önerisinde bulunanilir miyim? 

Kiracıları "yolunacak kaz olarak" görüp yüksek fiyatlarla alan kiralamak yerine, şezlong başına ve şezlong koydukça gelir elde edecek şekilde yönlendirseniz sorun kalmaz. Bunu denetlemek için de fiş bastırıp kiracılara verebilir ve fiş başına belediye kendi payına düşeni alır. Bu yöntemle çok fazla kazanamayabilirsiniz ama unutmayın SİZ TİCARİ İŞLETME açmadınız... Halka hizmet için o makamda bulunuyorsunuz. Böylece hiç kimse mağdur olmamış, kumsallar işgal edilmemiş olur. Önce gelen ister şezlongçudan kiralar, ister yanında getirdiği kendi şemsiyesini kullanır.

Yıllar önce kumsalı bize çok benzeyen Adrasan sahillerinde uygulama böyleydi. Şimdi, sayın Yemenici ve Akçakoca Kaymakamımız Özer, halkı mağdur etmek isteyip, istemediklerine karar vererek kötü örnekleri mi, yoksa doğru modelleri mi seçecekler? Merakla bekliyoruz.

Sayın Yemenici umut vermese de, sezon açılmadan kendisine göre "doğru " gördüğü bu uygulamadan vazgeçmesini umuyor ve diliyorum.

KIYI KANUNU UYGULAMA YÖNETMELİĞİ


Sahil şeridinde Planlama

Madde 17- (Değişik:RG-13/10/1992-21374) Sahil şeridinde uygulama imar planı yapılıp onaylanmadan uygulamaya geçilemez. Tamamen veya kısmen yapılaşmamış sahil şeritlerinde yapılacak plânlar: Kanunun 5 inci maddesindeki esaslar dikkate alınarak aşağıdaki şekilde düzenlenir.

Sahil şeritlerinin birinci bölümünü içeren uygulama imar planları, tümüyle açık alan olarak toplumun kullanımına tahsis edilecek şekilde düzenlenir. Bu alanlarda sadece yaya yolları, gezinti ve dinlenme alanları, seyir teras ve alanları ile bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde tanımlanan rekreaktif amaçlı kullanımlar ile bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesinde belirlenen yapı ve tesisler yer alabilir. Bu alan içinde toplumun yararlanmasına açık yapılar da dahil olmak üzere başka hiç bir yapı ve tesis yapılamaz.

Sahil şeridinin ikinci bölümünde yapılacak planlar, bu Yönetmeliğin 13 ve 14 üncü maddesinde sayılan yapı ve tesisler ile toplumun yararlanmasına açık olmak şartı ila konaklama hariç bu Yönetmelikte tanımlanan günübirlik turizm yapı ve tesislerini kapsayacak şekilde düzenlenir.

Sahil şeridinin ikinci bölümünde yapılacak günübirlik turizm yapı ve tesisleri için emsal 0.20' yi, bir (1) katı, H=4.50 metreyi, asma katlı yapılması halinde H=5.50 metreyi geçmemek üzere plan kararları getirilebilir.

2634 sayılı Turizmi Teşvik kanununa göre belirlenen turizm bölge, alan ve merkezlerinden sahil şeridini kapsayanlarda uygulama imar planları, aynı Kanunun 7 inci maddesi uyarınca düzenlenip onaylanarak yürürlüğe girer.




----------------------

TBMM KOMİSYONLARINCA DİLEKÇELERE VERİLEN CEVAP ÖZET




"Kanuna  aykırı  kullanımdan  kaynaklanan  bir  ceza  olmasına  rağmen  ecrimisilin  bir
kullanım ücreti olarak düşünüldüğü ve bu durumun hak sahipliği algısını uyandırdığı,
Kıyı kanunu kapsamında kıyı kenar çizgisinden itibaren ilk 50 metrenin kamuya ait alan olduğu, bu alanların hiçbir şekilde kiralanamayacağı ve kullanımının kısıtlanamayacağını, İkinci  50  metrelik  alanın  günübirlik  olarak  kullanıma  açık  olduğu,  Bakanlıklarının yaptıkları kiralamaların ikinci 50 metre ve bunun arkasındaki turizm tesis alanlarına ilişkin olduğunu,Yerel yönetimlerin denetleme görevlerinde yeterince titiz davranmadığını,"


Yorumlar

  1. Eskiden sezlongmuı vardıya sene 1984 de orda doğdum 95 97 arası oradan ayrıldım herkez birbirini tanır herkez birbirinin cadırına girer çıkar çekirdek çay bırak onu abilerimiz mangal yapardı şimdi sen tut 5 senedir sejlongu soktur oraya sonra bize yer kalmıyor de ya ilk basta karsı cıkıcaktınız yada buna razı kalıcaksınız kalmıyorsanız buyrun istanbulda gazi mahallesi gibi olun isyan cıkarın 2 kere 50 100 kişi yurusun belediyeye 1 kaç kez kamera gelip tv ye gundem oldunuzmu halkın sözü gecer size tutup polis taşlayın demiyoruz ama tavuk gibi kafanızı kanadınızın altınada koyun demiyoruz

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

AKÇAKOCA'YI SEVİYORSANIZ BU PROJEYİ DURDURUN!

SON PİŞMANLIK FAYDA ETMEZ.. . Liman bölgesinde, Toki ile kentsel dönüşüm için anlaşma yapılarak yıkılan dükkanların yerine AVM yapılmasının Akçakoca'nın merkezine yapılan liman inşaatından sonra en büyük kötülük olacağını düşünenlerdenim. Birşey olup bittikten sonra ah vah etmenin artık kaybedilenleri geri getirmediğini, çok büyük fayda sağlayacak limanın Akçakoca'nın turizm merkezindeki kumsalı yok ederek, aynı zamanda turizmi de bitirdiğini yaşayarak öğrendik.  O bölgeye bir çivi bile çakılmadan önce diyoruz ki; NE OLUR BU İŞTEN VAZGEÇİNİZ. Belediye Başkanlığını kim kazanırsa kazansın, bu projeyi durdurmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek bu projeyi iptal ettirmelidir. Ben Sayın Başkan'ın bu projenin iptaline olumlu bakacağını düşünüyorum. Çünkü; son zamanlarda kendisi de dikey mimarinin kentlere verdiği tahribatı görmüş ve yatay mimariyi savunmaya başlamıştır.  Projenin revize edilerek tek katlı bina yapılmalı ve içinde; balık restoranların

Ağustos Böceği ile Katamaran

MÖ 6. yüzyılda yaşamış, eski Yunan masalcısı Ezop’un   masal kahramanları hayvanlarmış... Bu masallardan Ağustos Böceği ile Karınca’nın masalını bilmeyen yoktur. Masal, eğlenmeyi çok seven Ağustos Böceği ’nin bütün bir yaz şarkı söyleyip, eğlenirken, tam tersini yapan Karınca ’nın bütün yaz çalışarak, kış için erzak deposunu doldurduğunu anlatır. Ve acımasız kış gelir, Ağustos böceği bütün yaz eğlenmekten ambarına yiyecek koymaya zaman bulamamıştır. Çaresiz aç kalınca komşusu Karınca’nın kapısını çalar. Karınca’nın cevabı kıştan daha acımasızdır; “Madem bütün yaz saz çaldın, oynadın, şimdide oyna öyleyse” der ve kapıyı Ağustos Böceğinin yüzüne kapatır... Bu masalı çocukluğumdan beri çok acımasız bulmuşumdur; Ağustos Böceği’nin bütün yaz sıcaktan, çalışmaktan yorulmuş karıncalara ve diğerlerine şarkılar söyleyerek, neşe katarak hayatlarını kolaylaştırdığını düşündüğüm için acımasız bulmuşumdur. Eğer arkadaş olmayı başarsalardı; Çalışmaktan başka amacı olmayan Karınca ile eğlen