Orman İşletmesi'ne ait alanda, Akçakoca'da yok olmakta olan Mor İbrişim, Belediye'nin dükkanları için feda edildi...
Akçakoca Belediyesi'ne ve Orman İşletmesine soruyoruz:
Çok kolay sökülerek, başka bir yere dikilebilecek bu ağacı, kestiniz mi, söküp başka bir yere diktiniz mi? ( KESMİŞLER MAALESEF... ALLAH İSLAH ETSİN !)
Çok zor büyüyen bir ağaç Mor ibrişim ağacı. Şehrimizin değerlerine saygı göstermeyenler tarafından hoyratça kesildi .
Çok zor büyüyen bir ağaç Mor ibrişim ağacı. Şehrimizin değerlerine saygı göstermeyenler tarafından hoyratça kesildi .
Akçakoca, kent hafızasını giderek kaybederken, tanımadığımız, bilmediğimiz bir kente dönüşüyor. Bu yeni kentte, bahçeli evlerimiz, bahçelerinde oyun oynayan çocuklar, dut, erik, kiraz, vişne ağaçları yok artık. Beton kalelerin içinde; çocukluğumuzdan kalan güzelliklerin yok oluşunu izlerken, çocuklarımıza kocaman hapishaneler kurmaya devam ediyoruz.
Elimizde kalan bir kaç ağaç, küçük bir yeşil alan bu yüzden çok daha değerli. Görünürde büyüyoruz, değişiyoruz ama gerçekte yok oluyoruz, kentimizle birlikte...
Çınar Caddesinde dükkanlara ihtiyaç vardır ve bence de doğru bir karardır. Ama bunu yaparken; vahşi yok etme sistemi üzerinden değil de, daha koruyarak, kollayarak, incelikle yapılamaz mıydı?
En kısa zamanda Ağacın yeni görüntülerini bekliyoruz.
NOT : Belediyemizin Park ve Bahçeler departmanı sadece çiçek dikmeyi biliyor... Birçok şehirde parklarda meyve ağaçlarına dönüş çalışmaları sürerken, " Olmaz" diyerek, kestirip attılar. Yok pislik olurmuş, yok çocuklar ağaçların dallarını kırarmış... Bunlara göre çocuklar olmazsa, ağaçlar yaprak dökmezse herşey yapılabilir.
---------------------------------------
Gülibrişim Ağacı
Gülibrişim
ağacı, ipek ağacı
olarak ta bilinen Albizzia julibrissin Latince adı olan baklagiller
familyasından bir ağaç türüdür. Boyu 15 metreye kadar uzayabilir. Ağacın
anavatanı Kuzey İran ile Tropik Asya bölgesidir. Ülkemizde de sahil
bölgelerinde yetişir. Özellikle iyi drenajlı derin ve serin topraklarda
gelişimi optimaldir. Kurak, ağır, kumlu ve kuru topraklarda
yetiştirilebilir. Özellikle kireçli toprakları sever. Gülibrişim ağacı
vejetasyon döneminin dışında, en fazla -20 dereceye kadar dayanıklılık
gösterir. Geç dönedeki donlara karşı duyarlı bir ağaçtır. Ilıman ve sıcak iklim
koşullarında gayet güzel gelişimi gösterir, güneşi sever. Kuraklık dönemlerine
karşı dayanıklıdır. Ancak genç fidanları yapraklanma sürecinde gölgelenme
ihtiyacı duyar.
Gülibrişim
ağacının yapısal özellikleri
Ağacın
tohumları 3-4 mm büyüklüğünde, yassı meyvelerin ortasında yer alır. Tohumların
kabuğu sert olduğundan, geçirimsizdir. Tohumların olgunlaşma dönemi Eylül ve
Kasım ayları arasındadır. Çimlenme oranı da % 87 kadardır. Ağaçların tepe şekli
yayvan ve dağınık olabilir. Çapı yaklaşık 6 metre kadardır. Budama için
uygundur. Budanmada alt dalların alınmasıyla birlikte çalı formunda ağaca
benzer. Gülibrişim ağacı oldukça hızlı büyüme gösterir. En fazla 12-15 metreye
kadar uzar. Kökleri yayvan şekildedir, atmosferik azotu bağlayan yumrulara
sahiptir. Bu ağaçlar ışığı çok sever, tam bir ışık ağcı olduğu söylenebilir.
Ağacın bakla
meyveleri yaklaşık 10-15 cm uzunluğunda olup, düz ve yassı yapıdadır.
Sonbaharda meyveler iyice olgunlaşır. Çiçekleri Haziran Temmuz aylarında açar,
renkleri açık pembe renkte ve hoş kokuludur. Yaprakları tüysü yapıda, çift
katlı olan bileşik yaprakları da 40-50 yaprakçıktan meydana gelir. Bu
yaprakçıklar 5-7 cm kadardır.
Gülibrişim
ağacı nasıl üretilir?
Ağacın
tohumla üretilmesi esastır. Tohum kabuğu sert olduğundan, bu çimlenmeye biraz
engel olur. Bu yüzden tohumlara asitle işlem yapılır ya da çizikleme yöntemi
kullanılır. Sonbaharda toplanan tohumlar ya hemen ekilir ya da en az 45 gün
soğuk katlama ardından metre kareye 50 gram şeklinde ekim yapılır. Kışın geç
dönemde kök çelikleriyle serada üretilebilir ya da yarı odunlaşan sert çelikler
kullanılarak Temmuz ve Ağustos aylarında camekanlarda üretimi yapılabilir.
Gülibrişim ağacı sert, kuvvetli rüzgarlara dayanıklı olur. Bahçelerde ve
parklarda dekoratif amaçlı yetiştirilebilir. Ayrıca ağaçtan elde edilen odunu
çok değerli ve dayanıklıdır. Ağacın kurutulan yapraklarından çay yapılabilir.
Taze, genç yaprakları, çiçekleri de sebze gibi pişirilerek tüketilebilir.
Yayınlanma
Tarihi : 05.10.2015 09:53:21http://www.agac.gen.tr/gulibrisim-agaci.html
alınmıştır.
Yorumlar
Yorum Gönder