Ana içeriğe atla

“ ORMANLARI VE BİO ÇEŞİTLİLİĞİ KORUYARAK “ALTERNATİF TURİZM” YAPILMALI.


“AKÇAKOCA ORMANLARIMIZ VE BİO ÇEŞİTLİLİĞİ” PANELİ YAPILDI.
Akçakoca Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü ve Düzce Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi  tarafından düzenlenen  “ Akçakoca Ormanlarımız ve Biyoçeşitliliği “ konulu panel gerçekleştirildi.

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr.ErnazAltundağ  “ Biyolojik Çeşitlilik :  Genel Bakış “ konulu sunumunda; 

 
"Açlığa çözüm bulmak amacıyla ortaya çıkan ve dünyada hızla yayılan YEŞİL DEVRİM(GREEN REVOLUTİON) olarak adlandırılan gelişmenin sonucunda; dar alanda en yüksek düzeyde ürün alınabilmesi için tarım ilaçlarının, kimyasal gübrelerin ve aşırı suyun kullanılması  nedeniyle, tarımsal üretimin arttığını, ama bu artışın daha sonra çevre ve insan sağlığı üzerinde ki etkilerinin olumsuz olduğunun anlaşıldığını" anlatan Sayın Altundağ " Hatalı kullanılan tarım ilaçlarının ve kimyasal gübrelerin insan sağlığına ve yaşam alanlarını ifade eden habitatlara zarar verdiğini" söyledi.
"Yeşil devrim geride çevre kirliliği gibi ciddi yan etkiler bıraktı. " dedi.


HABİTATLARIN KORUNMASI GEREKİYOR.


 
 “ Yiyeceklerimizin tümü biyolojik çeşitlilik kaynaklıdır. Biyolojik çeşitlilik günümüzde tıp, kozmetik, gıda üretim süreçlerinden yararlanılan bir hammadde olarak görülmektedir. Doğal habitatlar yok olmakta, türler aşırı kullanım tehdidi altında bulunmaktadır. Biyolojik çeşitliliğin artması genellikle verimliliği artırabilir, ancak verimliliğin artması biyoçeşitliliği azalmaktadır. Kirlettiğimiz çevrenin faturası bize çeşitli sağlık ve diğer sorunlar şeklinde geri dönmektedir. Orman ekosistemlerini korumalıyız, tüketim alışkanlarımızı değiştirmeliyiz, enerjiyi tasarruflu kullanmalıyız, fosil yakıt tüketimini azaltmamız gerekiyor.
Ben sözlerimi Friedrich Nietzsche’nin  “ Pek çok insan bir şeye  “yeter “ denilmesi gerektiğini tam olarak bilmez” sözüyle kapatmak istiyorum” dedi.

Bitki Sistematikçisi Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyolojik Bölümü öğretim üyesi Dr.Aslı Doğru Koca sunumunda ;" Akçakoca ilçesinin bitki çeşitliliğini ve bazı bitkilerin yerel kullanımını" anlattı.
  Akçakoca’da yetiştirilen bitki türleri ile ilgili olarak;  yapılan araştırmaları ve sistematik bulguları ve bu çalışmalardan  elde edilen verileri paylaştı.


Akçakoca’da toplam 636 çeşit bitki türü olduğunu belirterek bu bitki türlerinin özelliklerini, nerelerde yetiştiğini ve nelere iyi geldiği hakkında bilgiler sundu.





Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi, Toprak İlmi ve Ekoloji bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Murat Sargıncı aldı.


 Akçakoca ormanlarında yapılan ormancılık ve bilimsel faaliyetlerinin biyoçeşitlilik üzerine etkisini anlattı.   “ Orman ekosistemini kısaca tanımlarsak, ekosistemler açık sistemlerdir ve döngü sistemidir. Bütün mesele enerjiye dönüştürmektir. Enerji döngüsüne bağlı olarak, canlı çeşitliliği değişmektedir.” dedi.

" Ölü kese hücrelerinin yerleştirilmesi " ile ilgili olarak yaptığı araştırmaları ve incelemelerin sonuçlarını anlattı.


Düzce Üniversitesi  Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu  öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr.Arif Güngör aldı.
 
"Akçakoca ormanlarının turizm açısından değerlendirilmesi" üzerinde durarak “ Akçakoca ormanlarının sürdürülebilinirliği ve turizm alanında nasıl bir etkisi olacağının araştırılması gerektiğini" söyledi.

 Bu konuda Akçakoca’da Düzce’de önem arz ediyor, bu konudaki  farklı bakış açılarını geliştiriyoruz. Eko – turizmi ön plana çıkartmamız gerekiyor.




 
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AKÇAKOCA'YI SEVİYORSANIZ BU PROJEYİ DURDURUN!

SON PİŞMANLIK FAYDA ETMEZ.. . Liman bölgesinde, Toki ile kentsel dönüşüm için anlaşma yapılarak yıkılan dükkanların yerine AVM yapılmasının Akçakoca'nın merkezine yapılan liman inşaatından sonra en büyük kötülük olacağını düşünenlerdenim. Birşey olup bittikten sonra ah vah etmenin artık kaybedilenleri geri getirmediğini, çok büyük fayda sağlayacak limanın Akçakoca'nın turizm merkezindeki kumsalı yok ederek, aynı zamanda turizmi de bitirdiğini yaşayarak öğrendik.  O bölgeye bir çivi bile çakılmadan önce diyoruz ki; NE OLUR BU İŞTEN VAZGEÇİNİZ. Belediye Başkanlığını kim kazanırsa kazansın, bu projeyi durdurmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek bu projeyi iptal ettirmelidir. Ben Sayın Başkan'ın bu projenin iptaline olumlu bakacağını düşünüyorum. Çünkü; son zamanlarda kendisi de dikey mimarinin kentlere verdiği tahribatı görmüş ve yatay mimariyi savunmaya başlamıştır.  Projenin revize edilerek tek katlı bina yapılmalı ve içinde; balık restoranların

Ağustos Böceği ile Katamaran

MÖ 6. yüzyılda yaşamış, eski Yunan masalcısı Ezop’un   masal kahramanları hayvanlarmış... Bu masallardan Ağustos Böceği ile Karınca’nın masalını bilmeyen yoktur. Masal, eğlenmeyi çok seven Ağustos Böceği ’nin bütün bir yaz şarkı söyleyip, eğlenirken, tam tersini yapan Karınca ’nın bütün yaz çalışarak, kış için erzak deposunu doldurduğunu anlatır. Ve acımasız kış gelir, Ağustos böceği bütün yaz eğlenmekten ambarına yiyecek koymaya zaman bulamamıştır. Çaresiz aç kalınca komşusu Karınca’nın kapısını çalar. Karınca’nın cevabı kıştan daha acımasızdır; “Madem bütün yaz saz çaldın, oynadın, şimdide oyna öyleyse” der ve kapıyı Ağustos Böceğinin yüzüne kapatır... Bu masalı çocukluğumdan beri çok acımasız bulmuşumdur; Ağustos Böceği’nin bütün yaz sıcaktan, çalışmaktan yorulmuş karıncalara ve diğerlerine şarkılar söyleyerek, neşe katarak hayatlarını kolaylaştırdığını düşündüğüm için acımasız bulmuşumdur. Eğer arkadaş olmayı başarsalardı; Çalışmaktan başka amacı olmayan Karınca ile eğlen

ÇUHALLI PLAJI NASIL DÜZENLENMELİ?

PARAYI VEREN DÜDÜĞÜ ÇALAR  Şezloglar boş olarak kumsalı işgal ederken... Belediyemiz geçen yıl  Çuhallı Plajı'nı parselleyerek kiraya verince halka ayrılan plajda şemsiyemizi koyacak yer bulamadık. Belediyemizin Çuhallı Halkı'na  reva gördüğü aşağıdaki resimde görüldüğü gibi oturmak zorunda kaldık.  Çu hallı Dernekleri, Çuhallı Gençlik Nerede siniz?     SAYIN YEMENİCİ, AKÇAKOCA BELEDİYE BAŞKANI Halka hizmet bu mudur? "Çuhallı plajı’nda yer yoksa Kale Plajı’na gidebilirsiniz." Turizm Derneği’nin düzenlediği iftar yemeğine katılan Başkan Yemenici; “ Kumsalları işletmecilere kiraladıklarını, halk içinde belli bir alan bıraktıklarını “ söyledi.  "Kiracının kumsalda kiraladığı alanın tamamen kiracıya ait olduğunu, kiraladığı alana istediği gibi şezlong açabileceğini “ söyleyen Yemenici, Halka ayrılan alanın yeterli olmadığı, boş şezlonglar açık olarak güneşlenirken halkın tıkış tıkış oturmak zorunda kaldığının beli