Ana içeriğe atla

AKÇAKOCA KENT KONSEYİNE SAHİP ÇIKALIM.

ÖRGÜTLENMEK İÇİN YEPYENİ BİR FIRSAT: KENT KONSEYLERİ...
Yaşadığımız kentin sahibi olduğumuzun farkına vararak, kentimizde yapılacak dönüşümlerde söz sahibi olmak için örgütlenmemiz gerekir.
Kent konseylerinin kurulması; Tepeden verilen direktiflerle başlamış olsa da, kentli olma bilincinin gelişmesinde önemli bir adımdır. Kent konseyine katılan, emek veren herkesle birlikte, kentimizin sorunlarını konuşmayı, tartışmayı, çözüm önerileri üzerine alternatif projeler üretmeyi öğreneceğiz. Hep birlikte kararlar alacağız ve aldığımız kararların takipçisi olacağız. Tabii ki eksiklerimiz, hatalarımız olacak. Belki zaman, zaman eleştiri yaptığımızda alınanlar olacak, ama yılmadan devam etmeliyiz. Kent konseylerinin siyasetler üstü oluşum olmasını sağlamak; yapılan hatalara ve eksikliklere rağmen, küsmeden çalışmalar içinde olmaya çalışmakla mümkündür.
Örneğin, 22 Ocak 2011 tarihinde gerçekleştirilen Akçakoca Kent Konseyi Genel Kurulu’nun tatsız geçmesine neden olan; çalışma guruplarının sunumlarının tartışılamaması, hevesimizi kırsa da, çoğumuza “kağıttan oluşum” duygusu yaratsa da devam etmemiz gerekiyor. O gün, (iyi niyetle) Projelerini halka anlatmak ve tartışmak isteyen Belediyenin davet ettiği uzmanların sunumları ve plaket töreni toplantıya damgasını vurduğu için hayal kırıklığı yaşamıştık. Daha sonra, Kent Konseyi Yürütme Kurulu ve Belediye Başkanı Fikret Albayrak’ın davetiyle Özkök Kültür Evi’nde sabah kahvaltısında buluşan çalışma gurupları, bir-iki arkadaşımızın dışında “aman kimse kırılmasın, darılmasın” diye bu eksikliği bile tartışamamıştı.
Akçakoca halkı, daha önceki belediye başkanlarımızın konuya ilgi göstermemesi nedeniyle 1992’den beri dünya çapında çalışmaların yürütüldüğü “Yerel Gündem 21” programından yararlanamadığı gibi, Sayın Fikret Albayrak dönemine kadar, Kent Konseylerinin kurulması konusunda da ciddi adımlar atılmadığı için kent yönetiminde söz sahibi olamamıştır. Bu nedenle, kent konseyine destek veren Sayın Albayrak’ı kutlamak isterim. Bu demek değildir ki, kent konseyi çalışanları, belediyenin yan kuruluşudur. Başkanın, kent konseyi üyelerini kendi propagandistleri olarak gördüğünü düşünmesem de, böyle düşünülmesine yol açacak yaklaşımlardan kaçınmasında fayda var. Onun döneminde, yerel birçok sorunun bizzat kendisi ile tartışılabilmesi takdire şayandır ama lütuf da değildir. Halk ne kadar ilgisiz görünürse görünsün, kendine mesafeli duranla, yakın olanı anlayacaktır. Başlıkta da yazdığım gibi, hep birlikte öğreniyoruz, öğreneceğiz. Başkanımız da bizim gibi öğreniyor. Hiçbir adım atmayan, iş yapmayan insan hata da yapmaz, iş yapıyorsak, insanız hatalarımız da olacak tabii ki. Hatalarımızdan ders almayı biliyorsak, aksi ispatlanana kadar iyi niyetli bakmayı tercih ederim.

Kent konseyi üyelerinin siyasi görüşleri ne olursa olsun, ortak paydası, “Akçakocalı olmak” olmalıdır. Akçakoca’da yaşayan, yerleşen her vatandaş bu kentin sahibidir.
Bu demektir ki; Akçakoca’mızın geleceği için, çıkarları için; siyasi, kişisel kaygılarımızı bir tarafa bırakacağız. Kent imar planından, “yüzyılın projelerine” kadar her konuda söz hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Sokağımızda, mahallemizde, kentimizde atılan her adımdan haberdar olacağız. Bir sabah uyandığımızda, bizden habersiz kesilen her ağacın, yok edilen her kültürel değerin hesabını birlikte soracağız. Evet, “kent konseylerinin yaptırım gücü yok” deniyor. Yaşadığı yerin çıkarları için bir araya gelen insanların gücünü küçümsemenin sonuçlarını, hangi iktidar göze alabilir? Artık adım atılmıştır ve Kent konseyleri; partilerin, şahısların değil, önerilerine kulak veren yönetimlerin arkasında güçlü bir yerel oluşum olarak yaşamak zorundadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AKÇAKOCA'YI SEVİYORSANIZ BU PROJEYİ DURDURUN!

SON PİŞMANLIK FAYDA ETMEZ.. . Liman bölgesinde, Toki ile kentsel dönüşüm için anlaşma yapılarak yıkılan dükkanların yerine AVM yapılmasının Akçakoca'nın merkezine yapılan liman inşaatından sonra en büyük kötülük olacağını düşünenlerdenim. Birşey olup bittikten sonra ah vah etmenin artık kaybedilenleri geri getirmediğini, çok büyük fayda sağlayacak limanın Akçakoca'nın turizm merkezindeki kumsalı yok ederek, aynı zamanda turizmi de bitirdiğini yaşayarak öğrendik.  O bölgeye bir çivi bile çakılmadan önce diyoruz ki; NE OLUR BU İŞTEN VAZGEÇİNİZ. Belediye Başkanlığını kim kazanırsa kazansın, bu projeyi durdurmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek bu projeyi iptal ettirmelidir. Ben Sayın Başkan'ın bu projenin iptaline olumlu bakacağını düşünüyorum. Çünkü; son zamanlarda kendisi de dikey mimarinin kentlere verdiği tahribatı görmüş ve yatay mimariyi savunmaya başlamıştır.  Projenin revize edilerek tek katlı bina yapılmalı ve içinde; balık restoranların

Ağustos Böceği ile Katamaran

MÖ 6. yüzyılda yaşamış, eski Yunan masalcısı Ezop’un   masal kahramanları hayvanlarmış... Bu masallardan Ağustos Böceği ile Karınca’nın masalını bilmeyen yoktur. Masal, eğlenmeyi çok seven Ağustos Böceği ’nin bütün bir yaz şarkı söyleyip, eğlenirken, tam tersini yapan Karınca ’nın bütün yaz çalışarak, kış için erzak deposunu doldurduğunu anlatır. Ve acımasız kış gelir, Ağustos böceği bütün yaz eğlenmekten ambarına yiyecek koymaya zaman bulamamıştır. Çaresiz aç kalınca komşusu Karınca’nın kapısını çalar. Karınca’nın cevabı kıştan daha acımasızdır; “Madem bütün yaz saz çaldın, oynadın, şimdide oyna öyleyse” der ve kapıyı Ağustos Böceğinin yüzüne kapatır... Bu masalı çocukluğumdan beri çok acımasız bulmuşumdur; Ağustos Böceği’nin bütün yaz sıcaktan, çalışmaktan yorulmuş karıncalara ve diğerlerine şarkılar söyleyerek, neşe katarak hayatlarını kolaylaştırdığını düşündüğüm için acımasız bulmuşumdur. Eğer arkadaş olmayı başarsalardı; Çalışmaktan başka amacı olmayan Karınca ile eğlen

ÇUHALLI PLAJI NASIL DÜZENLENMELİ?

PARAYI VEREN DÜDÜĞÜ ÇALAR  Şezloglar boş olarak kumsalı işgal ederken... Belediyemiz geçen yıl  Çuhallı Plajı'nı parselleyerek kiraya verince halka ayrılan plajda şemsiyemizi koyacak yer bulamadık. Belediyemizin Çuhallı Halkı'na  reva gördüğü aşağıdaki resimde görüldüğü gibi oturmak zorunda kaldık.  Çu hallı Dernekleri, Çuhallı Gençlik Nerede siniz?     SAYIN YEMENİCİ, AKÇAKOCA BELEDİYE BAŞKANI Halka hizmet bu mudur? "Çuhallı plajı’nda yer yoksa Kale Plajı’na gidebilirsiniz." Turizm Derneği’nin düzenlediği iftar yemeğine katılan Başkan Yemenici; “ Kumsalları işletmecilere kiraladıklarını, halk içinde belli bir alan bıraktıklarını “ söyledi.  "Kiracının kumsalda kiraladığı alanın tamamen kiracıya ait olduğunu, kiraladığı alana istediği gibi şezlong açabileceğini “ söyleyen Yemenici, Halka ayrılan alanın yeterli olmadığı, boş şezlonglar açık olarak güneşlenirken halkın tıkış tıkış oturmak zorunda kaldığının beli